В ЄС очікують від України не лише ухвалення антидискримінаційних законів, а й їх реалізації

В ЄС очікують від України не лише ухвалення антидискримінаційних законів, а й їх реалізації

Укрінформ
У Європейському Союзі очікують від України не тільки завершення законодавчого процесу щодо боротьби з дискримінацією та захисту прав нацменшин, але й ефективної реалізації ухвалених законів.

Про це заявив голова Департаменту з питань антидискримінації Ради Європи Халвард Горсет на пресконференції, присвяченій новому спільному проєкту Європейського Союзу та Ради Європи «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На виконання заявки на членство України в ЄС були надані рекомендації стосовно покращення стандартів боротьби з дискримінацією та захисту нацменшин в Україні. В рамках співпраці з Радою Європи та ЄС Україна робить кроки в цьому напрямку, і очікується не тільки завершення законодавчого процесу, але й ефективної реалізації законодавчих положень», - сказав Горсет.

У цьому контексті він зауважив, що, наприклад, члени ЛГБТ-спільнот в Україні ще не можуть укладати шлюбів, мовні права національних меншин ще не повністю захищені, а багато громадян у регіонах, де живуть роми, не мають доступу до отримання паспортів та ідентифікаційних документів.

Читайте також: Законопроєкт про реєстровані партнерства не відкликатимуть через осуд ПЦУ

«Ці питання треба вирішити», - зазначив голова Департаменту з питань антидискримінації Рада Європи.

За його словами, при плануванні діяльності в рамках проєкту поточний контекст війни в Україні повністю брався до уваги. Наразі у фазі реалізації експерти проєкту працюватимуть на місцевому рівні з урахуванням обставин, щоб уразливі групи відчували підтримку Ради Європи.

«Ми відстежуємо ситуацію в 46 країнах включно з Україною. В рамках цього проєкту ми будемо підтримувати наших українських колег у їхніх реформах у цьому секторі і робити так, щоб громадяни України відчували результати цієї реформи через зменшення дискримінації на місцях», - заявив Горсет.

Зокрема, він поінформував, що в рамках проєкту розроблено схему роботи на підтримку етнічних та релігійних громад, ЛГБТ- спільнот і людей з інвалідністю.

«Наше бажання – щоб через підтримку цих проєктів Україна могла рухатися вперед до своїх амбітних цілей щодо членства в ЄС і водночас нікого не залишала позаду незважаючи на релігійне чи етнічне походження, ідентичність, гендер або інші особисті характеристики», - резюмував голова Департаменту з питань антидискримінації Рада Європи.

Читайте також: Рада ухвалила закон про нацменшини

Проєкт «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні» спрямований на підтримку України на попередніх етапах переговорів про вступ до ЄС, зокрема, шляхом виконання Висновку 2022 року щодо заявки України на членство в Європейському Союзі шляхом приведення законодавства та політики у відповідність до європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та захисту прав осіб, які належать до національних меншин (спільнот), забезпечення суспільного усвідомлення різноманітності та рівності.

Проєкт спільно фінансується Європейським Союзом та Радою Європи та виконується Радою Європи.

Проєкт реалізовуватиметься в Україні з 1 липня 2023 року до 30 червня 2026 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-