Допоможіть врятувати українських дітей: Зеленська звернулася до Генсека ООН

Допоможіть врятувати українських дітей: Зеленська звернулася до Генсека ООН

Укрінформ
Дружина Президента України Олена Зеленська звернулася до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та всієї Організації загалом, аби допомогли повернути з Росії в Україну дітей, викрадених з окупованих територій.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона сказала на заході, організованому на полях Генеральної Асамблеї, «Боротьба за майбутнє: українські діти у війні».

«Ми втратили 504 дитини, і ще сотні отримали травми, які вони пронесуть через усе життя», – підкреслила Зеленська.

За її словами, понад 19,5 тисячі українських дітей були депортовані або примусово вивезені країною-агресором. «І це тільки ті випадки, про які нам достеменно відомо, тому що здається, що таких дітей можуть бути сотні тисяч», - зазначила перша леді.

Наразі Україні вдалося повернути лише 386 викрадених дітей, і всі вони розповідають про одне й те саме, зауважила Зеленська.

Читайте також: Це геноцид: Президент про викрадення Росією українських дітей

«Їм казали, що вони не потрібні батькам. Що вони нікому не потрібні. Що вони не потрібні своїй країні. Що їх ніхто їх не шукає… Викраденим дітям розповідали, що вони більше не діти України, а діти Росії, що України ніколи не існувало і не існуватиме, що це частина Росії. Що вони мають любити Росію, а не свою Батьківщину», - розповіла вона.

Таким чином у Росії намагаються змінити національну ідентичність українських дітей, зламати їх, додала перша леді.

Вона нагадала, що офіс Генерального прокуратура зафіксував 231 факт сексуального насильства, вчиненого російськими військовими щодо цивільних осіб, з них 13 дітей -12 дівчат і один хлопчик, причому найменшій жертві на момент скоєння злочину було лише чотири роки.

В Україні зруйновані понад 3 700 шкіл, половина дітей змушена вчитися дистанційно, третина – втратили чи полишили свої домівки й стали вимушеними переселенцями всередині України або за кордоном.

Читайте також: Агресор має два завдання щодо українських дітей — Герасимчук

«Користуючись нагодою, я звертаюся до Генерального секретаря ООН і всієї Організації: допоможіть нам врятувати українських дітей. Я від імені всіх дітей України прошу вас докласти особистих зусиль для того, щоб вони більше не страждали, щоб зупинився цей страшний лічильник», - сказала Зеленська.

Вона закликала допомогти отримати дані про дітей, викрадених Росією, зупинити їхню асиміляцію і паспортизацію, а також вивезти дітей з окупованих територій через безпечні спеціальні коридори.

«Нашим дітям потрібна справедливість, бо все, що відбувається, - це не випадковий злочин окремого злочинця. Це свідома політика нападників, і ми закликаємо весь демократичний світ забезпечити для воєнних злочинців покарання», - наголосила перша леді.

Читайте також: Ордери на арешт за депортацію дітей треба видавати на низку омбудсманів у РФ - Лубінець

У заході також узяли участь генпрокурор України Андрій Костін, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, дипломати та політики з багатьох країн світу.

Президент України Володимир Зеленський з дружиною перебувають у Нью-Йорку з візитом, де проходить тиждень високого рівня в рамках 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-