Росія є найбільшим порушником міжнародного права ХХІ століття - Кориневич

Росія є найбільшим порушником міжнародного права ХХІ століття - Кориневич

Відео
Укрінформ
Російська Федерація є найбільшим порушником міжнародного права у ХХІ столітті, й важливо, щоб це було підтверджено міжнародними судами.

На цьому наголосив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час спілкування з журналістами в Міжнародному суді ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Російська Федерація є найбільшим порушником міжнародного права ХХІ століття, і дуже важливо, щоб ця теза виходила не лише з вуст громадян України, а й щоб це підтверджувалося міжнародними судами. І безумовно, це означатиме, що Російська Федерація порушила один із ключових міжнародних договорів, основоположних для сучасної системи захисту прав людини. Що Російська Федерація вочевидь повинна сплачувати репарації. Що Російська Федерація спаплюжила, зманіпулювала сучасним міжнародним правом для виправдання свого злочинного повномасштабного вторгнення на територію України”, - заявив Кориневич.

Він підкреслив, що РФ використовує надумані звинувачення України у вчиненні міфічного "геноциду" на Донбасі починаючи з 2014 року, що саме вони використовувалися для обгрунтування повномасштабного вторгнення на територію України, яке відбулося 24 лютого 22 року.

Читайте також: Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову – Україна у суді ООН

"Тобто цей суд про те, що Російська Федерація порушує Конвенцію про геноцид, маніпулюючи, спекулюючи, нівелюючи поняття злочину геноциду для виправдання своєї злочинної поведінки. Саме це є предметом цього спору", - сказав Кориневич.

За його словами, завдання юридичної команди України на цьому етапі - з точки зору права і фактів показати, що Суд має юрисдикцію слухати справу по суті.

“Це наше найголовніше зараз завдання. Звичайно, що нам хочеться бачити рішення Суду про наявність у нього юрисдикції і перехід на наступну стадію справи - слухання по суті якомога швидше”, - сказав посол з особливих доручень МЗС України.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН в Гаазі проходять публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Читайте також: Росія ігнорує міжнародне право і не припиняє військові дії - Україна в суді ООН

Справа стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року. У позові Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Україну підтримали 32 країни, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями.

Суд проведе слухання щодо юрисдикції, і якщо визнає її і те, що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-