Кабмін ухвалив три антикорупційні рішення

Кабмін ухвалив три антикорупційні рішення

Відео
Укрінформ
Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні ухвалив три антикорупційні рішення.

Про це сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передає Укрінформ.

"Сьогодні ухвалюємо ще три антикорупційні рішення. Перше - схвалюємо законопроєкт про ратифікацію угоди з Організацією економічного співробітництва і розвитку. Україна приєднається до робочої групи щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних ділових операціях. Вже маємо статус потенційного кандидата на вступ до Організації та крок за кроком наближаємося до повноцінного членства", - сказав глава уряду.

Відео: телеграм-канал Премʼєр-мінстра України

Крім того, уряд затверджує законопроєкт, що приводить законодавство України до стандартів FATF - Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних коштів. За словами Шмигаля, українська сторона веде діалог із FATF щодо включення Росії до чорного списку групи за фінансування тероризму. "Поки цього не сталося - регулюємо процедуру внесення РФ до національного списку терористичних країн", - заявив він.

Згідно з зазначеним проєктом закону, забороняється надавати кошти, активи та економічні ресурси тим, хто включений до переліку осіб, пов'язаних із проведенням терористичної діяльності, та осіб, які перебувають під міжнародними санкціями.

Кабінет міністрів також затверджує методологію визначення кінцевого бенефіціарного власника підприємства. Шмигаль зазначив, що це рішення має на меті продовження імплементації стандартів FATF, виконання умов отримання макрофінансової допомоги від ЄС та зобов'язань на шляху до членства в Євросоюзі.

Читайте також: Наступний етап після викриттів і затримань: Шмигаль розповів про боротьбу уряду з корупцією

Як зазначили у Міністерстві фінансів, Методологія є нормативно-правовим документом, комплексний аналог якого відсутній у світі.

"Рішення уряду є одним з ключових покажчиків в створенні комплексної системи перевірки інформації про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ). Мета Методології визначення кінцевого бенефіціарного власника – встановити на рівні країни єдиний підхід, як визначати реальних власників компаній", - йдеться в повідомленні.

Документ закріплює механізми дослідження інформації про фізичних осіб, які здійснюють контроль та вирішальний вплив на діяльність юридичної особи.

Читайте також: Виконання маяків МВФ: де ми зараз і які ризики затримки реформ

Необхідність розробити правила визначення КБВ (а також інформувати про бенефіціарів) постала через вимоги Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, імплементації в законодавство України Міжнародних стандартів фінмоніторингу від FATF. При розробці методології Мінфін повністю імплементував Керівництво щодо КБВ, оприлюднене FATF у березні цього року.

Верифікація інформації про КБВ забезпечить наявність адекватної, точної та актуальної інформації про бенефіціарну власність юридичних осіб, до якої компетентні органи завжди матимуть повний доступ.

Як додав представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Телеграмі, законопроєктом щодо адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FАТF) пропонується внести зміни до закону про санкції.

Йдеться про норму, відповідно до якої громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, а також юридичним особам заборонено надавати в будь-якому вигляді кошти (економічні ресурси, фінансові послуги) особам, які включені до переліку повʼязаних із провадженням терористичної діяльності або перебувають під міжнародними санкціями.

За словами Мельничука, також цим документом буде внесено зміни до закону запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Так, РФ передбачається внести до національного переліку країн, які не протидіють відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня уряд затвердив Державну антикорупційну програму, яка є ключовим інструментом реалізації Антикорупційної стратегії 2021-2025.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-