Радбез ООН проведе відкриті дебати за участю лідерів держав і урядів щодо України

Радбез ООН проведе відкриті дебати за участю лідерів держав і урядів щодо України

Укрінформ
20 вересня Рада Безпеки проведе відкриті дебати щодо України за участю глав держав та урядів, які очолюватимуть делегації під час тижня високого рівня в рамках відкриття чергової сесії Генасамблеї ООН.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це сказав журналістам у пʼятницю постпред Албанії при ООН Фарід Ходжа, представляючи програму роботи Радбезу на вересень (цього місяця Албанія головує в РБ).

«Ми хочемо використати присутність лідерів у Нью-Йорку для проведення змістовної дискусії в Радбезі не тільки для аналізу ситуації у зв'язку з триваючою війною в Україні, а й перспектив — куди ми рухаємося далі, що можна зробити, зокрема врахувавши ініціативи, які висувалися в різних місцях».

Читайте також: Радбез ООН обговорить проблему захисту українських дітей в умовах війни

За словами Ходжі, Албанія послідовно виступає за встановлення миру, що відповідає резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Він зазначив, що засідання Радбезу проходитиме під головуванням прем'єр-міністра Албанії.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо участі Президента України Володимира Зеленського, Ходжа зазначив що сподівається на його приїзд.

«Думаю, він братиме участь у засіданні Ради Безпеки», - додав він.

Читайте також: В Україні вважаються знайденими 16544 дитини

«Не мені говорити, приїде він чи ні, але ми бачили, що він побував у багатьох, дуже багатьох місцях. Тому я думаю, що прийшов час Президенту Зеленському також приїхати у Нью-Йорк. Звичайно, це залежить від українців і, безумовно, від ситуації на місцях», - пояснив дипломат.

За його словами, слід використати присутність світових лідерів для проведення засідання «щодо України та наслідків війни для ООН, для Статуту Організації, для міжнародного права і для всього світу, для тих, хто потребує, для тих, кому потрібна їжа на столі, і для тих, хто хоче бачити мир, кінець цієї війни, кінець агресії».

Читайте також: Кислиця порівняв Росію в Радбезі ООН з накипом на самоварі, який треба зішкрібати

На його переконання, це буде «справжній саміт щодо України, якого не було з початку війни».

Як повідомляв Укрінформ, для України залишається пріоритетним створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ за злочин агресії через рішення Генеральної Асамблеї ООН, водночас розглядається загалом три моделі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-