Територія України є неподільною і недоторканною - Блінкен процитував формулювання референдуму 1991 року

Територія України є неподільною і недоторканною - Блінкен процитував формулювання референдуму 1991 року

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен у відеозверненні на саміті Кримської платформи процитував положення, за яке український народ проголосував на референдумі 1991 року: «Територія України є неподільною і недоторканною».

Про це повідомляє Укрінформ.

Блінкен нагадав, що США стали на бік України у захисті принципів, які лежать в основі Статуту ООН, - щодо суверенітету, незалежності, територіальної цілісності.

Він наголосив, що Росія піддає кримчан репресіям, переслідує журналістів, активістів, релігійних та політичних лідерів, намагається мілітаризувати українських дітей у Криму у так званих літніх таборах.

Читайте також: Захід не повторить колишні помилки у реагуванні на російську анексію Криму - Мелоні

«Крим – це Україна. Ми не визнаємо і не визнаватимемо незаконну спробу його анексії Росією», – наголосив держсекретар.

За його словами, міжнародна спільнота продовжить працювати через Кримську платформу, щоб сприяти відновлення контролю України над всією своєю територією, включаючи Крим, привернути увагу до зловживань Росії в Криму, усунути ризики для безпеки та компенсувати економічні збитки, заподіяні російським вторгненням і окупацією, закликати до звільнення всіх політичних в'язнів, утримуваних Росією, зокрема заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, засудженого до 17 років колонії після участі в установчому саміті Кримської платформи.

Принцип неподільності та недоторканності української території, за який проголосували українці 32 роки тому, «об'єднує нас сьогодні», підкреслив Блінкен. «І це те, що ми продовжуватимемо захищати разом», – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, у середу в Києві відбувається третій Міжнародний саміт Кримської платформи, присвячений баченню України щодо майбутнього тимчасово окупованого Криму і питанням безпеки у Чорноморському регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-