В ОП відбулося перше засідання робочої групи щодо реалізації безпекового пункту Формули миру

В ОП відбулося перше засідання робочої групи щодо реалізації безпекового пункту Формули миру

Фото
Укрінформ
В Офісі Президента відбулося установче засідання робочої групи, яка працюватиме над реалізацією дев’ятого пункту Формули миру Президента Зеленського – «Недопущення ескалації війни та повторення агресії».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на офіційне інтернет-представництво глави держави.

«Мета нашої сьогоднішньої зустрічі – розробити дуже конкретний і детальний порядок денний щодо дев’ятого пункту Формули миру, а також опрацювати практичні очікування від його реалізації», – наголосив керівник ОП Андрій Єрмак.

Очільник Офісу глави держави подякував учасникам зустрічі за готовність докласти спільних зусиль задля реалізації Формули миру також у форматі робочих груп, що підвищить ефективність діяльності й дасть змогу зосередитися на таких пріоритетних напрямах, як безпека.

Він також подякував країнам G7, які після Саміту НАТО у Вільнюсі ухвалили Спільну декларацію про підтримку безпекових гарантій для України, і констатував, що впродовж місяця до підписантів цього важливого документа додалося ще 15 країн. Також зауважив, що Декларація є відкритою для приєднання, а кількість країн-підписантів постійно збільшується.

«Багато речей, які ми розглядаємо як превентивні заходи щодо недопущення повторення агресії в майбутньому, закладені саме в гарантіях безпеки для України», – сказав очільник ОП.

Він також нагадав про початок переговорів між Україною та Сполученими Штатами, а також між Україною та Великою Британією щодо підготовки двосторонніх безпекових угод й анонсував започаткування двосторонніх переговорів ще з низкою країн, зокрема з «Групи семи», вже найближчим часом.

«Агресія Росії проти України засвідчила, що наявна світова система безпеки не працює. Тому Україна розраховує на те, що гарантії безпеки, над якими ми зараз разом працюємо, стануть основою для нової, значно ефективнішої безпекової системи», – підкреслив Андрій Єрмак, наголосивши, що саме тому Україна вважає безпековий пункт Формули миру одним із найважливіших.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква детально поінформував про бачення України щодо реалізації безпекового пункту Формули миру, його складників і порядку подальшої діяльності відповідної робочої групи.

«Ця робоча група важлива, бо вона не лише про безпекові гарантії. Вона містить практично всі елементи решти пунктів Формули миру. Ця робоча група про те, як зупинити агресію Росії проти України, не допустити ескалації, і про те, якими мають бути превентивні заходи, щоб унеможливити агресію в майбутньому, після нашої перемоги», – наголосив він.

Читайте також: Українську Формулу миру підтримують вже 58 країн - Єрмак

Жовква також констатував, що робоча група щодо реалізації безпекового пункту Формули миру має стати тим майданчиком, який забезпечить координацію всіх напрацювань, обмін думками та пропозиціями як щодо укладення двосторонніх безпекових угод, так і загалом стосовно побудови нової системи безпеки.

За результатами установчого засідання робочої групи було зафіксовано поточну кількість її учасників, бачення щодо співголів та узгоджено подальші дії. Присутні позитивно оцінили початок діяльності безпекової робочої групи, висловили готовність залучати до її активностей нові країни, зокрема від Глобального Півдня, а також працювати разом, щоб забезпечити ефективну реалізацію дев’ятого пункту Формули миру.

У зустрічі в гібридному форматі взяли участь посли та уповноважені представники посольств країн «Групи семи» (G7), Європейського Союзу та майже всіх країн, які вже встигли приєднатися до Спільної декларації про підтримку України щодо надання нашій державі гарантій безпеки.

Читайте також: Кулеба: Після зустрічі у Джидді рухаємося в напрямку Глобального саміту хорошими темпами

Як повідомляв Укрінформ, Формула миру, вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків; протидія екоциду; гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-