Україна не виконає на 100% усіх рекомендацій Єврокомісії до жовтня - Стефанішина

Україна не виконає на 100% усіх рекомендацій Єврокомісії до жовтня - Стефанішина

Укрінформ
У жовтні Україна не почує, що виконала всі сім рекомендацій Європейської комісії, але закриє повністю лише деякі з них. Водночас держава розцінює грудень 2023 року як останню нагоду для політичного рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на відкритті заходу “Як виглядає шлях України до ЄС?” Hard Talk”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я точно можу сказати: в жовтні ми не почуємо, що виконали всі сім рекомендацій на 100%, тому що ми говоримо про основоположні трансформації в державі, які повʼязані з правами людини, з процесом деолігархізації, який також завдяки Україні, українським ініціативам став одним із стовпів фундаментальних демократичних реформ”, — попередила Стефанішина.

Вона зазначила, що ці фундаментальні зміни будуть впроваджуватися роками, але до жовтня держава забезпечить виконання всіх узгоджених законодавчих і інституційних кроків. “І будемо сподіватись, [ми] відкриємо двері для політичного рішення”, — додала віцепремʼєрка.

Читайте також: Стефанішина назвала причини, чому обмеження агроекспорту в ЄС стало для України уроком

За її словами, Україна також постійно знаходиться в переговорах про те, щоб сім рекомендацій Європейської комісії не збільшувалися.

“Тому що при реалізації, наприклад, антикорупційних заходів виникає потреба в додаткових заходах, потреба в реалізації цілої антикорупційної стратегії, фінансування антикорупційних органів, багато інших завдань, але вони не мають бути частиною політичного процесу”, — пояснила урядовиця.

Стефанішина, крім того, поінформувала, що ще буде великий процес синхронізації рекомендацій, на початку вересня відбудеться її візит до Брюсселя, де вона проведе остаточні переговори.

“У нас буде солідний бекґраунд по кожному із семи блоків, і я думаю, що деякі з них, як дві рекомендації, які вже закриті, можна буде закрити повністю”, — підсумувала віцепремʼєрка.

Вона також зауважила, що для відстоювання національних інтересів, побудови конкурентоспроможної економіки Україна має почати перемовини про вступ. Для цього, за словами Стефанішиної, Україна рухається дуже швидко, щоб забезпечити політичну відповідність для ухвалення такого рішення.

Читайте також: Про продовження обмежень на агроімпорт з України говорити зарано - Єврокомісія

“Ми розцінюємо грудень 2023 року як останню нагоду для ухвалення останнього політичного рішення щодо руху України до ЄС. Надалі відкриття перемовин буде дуже серйозним, і ми, звичайно, не будемо рухатися дуже швидко з точки зору адаптації законодавства. Ми будемо рухатися динамічно стосовно самого переговорного процесу, але не жертвуватимемо принциповими для України питаннями, якщо це буде предметом перемовин”, — поінформувала урядовиця.

Як повідомлялося, 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Україна має виконати сім вимог Європейської комісії, необхідних для збереження статусу кандидата. Восени 2023 року Єврокомісія має надати звіт із оцінкою виконання Україною семи вимог на шляху до вступу в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-