Стефанішина назвала причини, чому обмеження агроекспорту в ЄС стало для України уроком

Стефанішина назвала причини, чому обмеження агроекспорту в ЄС стало для України уроком

Укрінформ
Ініційоване Польщею обмеження на український аграрний експорт, запроваджене Єврокомісією до 15 вересня, стало важливим уроком для України в питанні майбутніх переговорів про вступ до Євросоюзу і доступ до фінансових інструментів ЄС до набуття повноправного членства.

Про це заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час дискусії «Як виглядає шлях України до ЄС?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кейс із Польщею для нас став певним уроком з деяких причин. Перша – ми зрозуміли, що маємо відійти від якихось космічних економічних теорій і усвідомити, що маємо знайти своє місце у частині великого ринку, частині великої родини, і це буде нелегкий процес. Друге – ми розуміємо, що для всіх правила мають бути однакові, і за рахунок України ми точно не будемо дозволяти вигравати вибори, спекулювати політично або отримувати додаткові фінансові інструменти», - сказала Стефанішина.

Читайте також: Стефанішина закликала партнерів спільно працювати над безперешкодним експортом до ЄС

У цьому контексті вона нагадала, що в період кризи з українським експортом, «яку, власне, інспірують декілька країн ЄС, і Польща найбільше», польська сторона отримала два додаткових елементи фінансування на підтримку аграріїв, а також потроївся бюджет на розвиток прикордонної інфраструктури. Водночас віцепрем’єр зауважила, що Україна не отримала «жодного євро» у зв’язку з обмеженням ринку, а в ЄС на сьогодні відсутній фінансовий механізм, який міг би компенсувати ці втрати.

«Тому для нас це важливий урок у майбутніх переговорах, важливий урок стосовно доступу до фінансових інструментів ЄС до набуття повноправного членства, а також, звичайно, розуміння того, що величезна підтримка польським народом і польською владою України також може псуватись певними політичними і торговими питаннями», - зазначила урядовиця.

За словами віцепрем’єра, Єврокомісія має «чітке налаштування» не продовжувати ці обмеження після 15 вересня. Водночас деякі країни заявили про запровадження односторонніх заходів у разі скасування обмежень на український аграрний експорт.

Читайте також: Перше судно вийшло тимчасовим коридором з порту Одеси

«Але ми розуміємо, що це грубе порушення самих правил перебування в європейській родині, і розраховуємо, що Брюссель знайде елементи впливу на країни-члени, які дозволять їм зберегти економіку, абсорбувати їх фінансову допомогу, а також не вигравати політичні кампанії за рахунок українських аграріїв», - акцентувала Стефанішина.

Як повідомлялося, речниця Єврокомісії з питань торгівлі та сільського господарства Міріам Гарсія Феррер на початку серпня заявила, що Єврокомісія продовжує інтенсивні переговори з Україною та п’ятьма країнами-сусідами про долю запобіжних заходів щодо імпорту українського зерна до цих країн ЄС, термін дії заходів завершується 15 вересня.

28 квітня Єврокомісія погодила з чотирма країнами-сусідами України – Болгарією, Угорщиною, Польщею і Словаччиною - пакет заходів, який мав виконуватися після того, як згадані країни скасують свої одноосібні дії проти аграрного імпорту з України. Цей пакет обмежує імпорт на територію згаданих країн, а також Румунії, чотирьох ключових продуктів з України – пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику, хоча зберігає можливість транзиту таких товарів до інших країн ЄС та на світовий ринок.

Дія цих тимчасових захисних заходів з обмеження імпорту українського зерна до п’яти згаданих країн ЄС має бути завершена до 15 вересня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-