Клімкін про непорозуміння з Польщею: Досить у цьому копатися, ставимо крапку і йдемо далі

Клімкін про непорозуміння з Польщею: Досить у цьому копатися, ставимо крапку і йдемо далі

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що наразі треба припинити з’ясовувати, хто винен у напруженні, що виникло між Україною та Польщею, а відверто поговорити одне з одним і працювати далі.

Таку думку дипломат висловив у інтерв’ю Радіо NV, передає Укрінформ.

«Я вважаю, що не потрібно більше в цьому (напруженні, що виникло між Україною і Польщею – ред.) копатися, не потрібно з’ясовувати, чи це було непорозуміння, чи це був якийсь емоційний сплеск. Давайте поставимо тут три крапки і поїдемо далі. Це мій заклик – не як дипломата і політика, а просто як людини. Копанням у цій справі ми тільки роз’ятримо все, що там знаходиться, і в нас увага відволікається від дійсно серйозних речей. Ставимо крапку - і йдемо далі», - сказав Клімкін.

Він зауважив, що насправді бачить «емоційну хвилю, яка починає рулити нами, як хвіст собакою». За словами ексміністра, проблема не в тому, що сторони розмовляють емоційно, оскільки, на його переконання, під час війни між друзями і між союзниками можуть бути дуже відверті емоційні жорсткі розмови.

Читайте також: Польща закриє кордон для українських продуктів після 15 вересня - міністр

«До мене зовсім не доходить намагання з’ясовувати відносини на офіційному рівні. …За цей час у всіх є відповідні номери телефонів: натисни кнопку, набери - і все має владнатися… Я – за дружню розмову… Пропоную повернутися назад, поговорити один з одним, сказати, що емоції пройшли, працюємо далі», - зазначив ексміністр.

Він також висловив переконання, що українсько-польські відносини і українсько-польський альянс зараз у Європі «крутіший», ніж французько-німецький.

«Це насправді головна вісь, на якій тримається безпека, на якій тримається стримування Росії. Тому виклики послів потрібно припинити», - підсумував дипломат.

Читайте також: Данілов про Україну та Польщу: Ми об’єднанні спільною історією та єдиною ціллю

Як повідомлялося, голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач, коментуючи вимогу п’яти країн ЄС продовжити обмеження на імпорт українського зерна, заявив, що Києву «варто було б почати цінувати ту роль, яку Польща відігравала для України в останні місяці та роки».

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга назвав такі заяви безпідставними.

Пізніше Міністерство закордонних справ України запросило посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького.

Міністерство закордонних справ Польщі 1 серпня повідомило, що у зв'язку із заявами представників української влади до МЗС викликали посла України в Польщі Василя Зварича.

Читайте також: Варшава прагне добрих відносин із Києвом – МЗС Польщі

Президент Володимир Зеленський заявив у Твіттері, що Україна надзвичайно цінує історичну підтримку Польщі, яка разом із Україною стала справжнім щитом Європи, "і жодної тріщинки в цьому щиті бути не може".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-