В ОП відкинули заяви, що Україна недостатньо цінує допомогу Польщі: Це маніпуляція окремих політиків

В ОП відкинули заяви, що Україна недостатньо цінує допомогу Польщі: Це маніпуляція окремих політиків

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга назвав безпідставними заяви про те, що Україна нібито недостатньо цінує надану Польщею допомогу.

Про це він написав у Фейсбуці, коментуючи заяви голови Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марціна Пшидача у контексті ситуації з блокуванням експорту українського збіжжя, передає Укрінформ.

"Категорично відкидаємо спроби окремих польських політиків навʼязати польському суспільству безпідставну думку, нібито Україна не цінує допомогу від Польщі. Це, очевидно, гра на власні конʼюнктурні інтереси, яка не має нічого спільного з дійсністю. Маніпуляція", - заявив Сибіга.

Читайте також: Результати виборів у Польщі не вплинуть на подальшу підтримку України – Сікорський

За його словами, в реальності є "дружній і відкритий діалог президентів України і Польщі, між якими присутній високий рівень взаєморозуміння і взаємної довіри".

Заступник глави ОП наголосив, що Україна щодня віддячує Польщі та іншим країнам-союзникам "своєю найвищою жертовністю і хоробрістю наших героїв на полі бою".

"Польська зброя в руках українських військових ефективно стримує російського агресора. І підтримка нас зброєю - це не благодійність, а інвестиції у власну безпеку Польщі", - підкреслив він.

Сибіга нагадав, що українці сьогодні захищають цінності і безпеку всього регіону, і роблять це також в інтересах Польщі та всього вільного світу.

"Саме українці сьогодні віддають життя, у тому числі за своїх польських друзів. Це найвищий рівень вдячності, і дуже прикро, що деякі політики свідомо цього не помічають, вимагаючи від України ще чогось вищого. Вони свідомо чи несвідомо стають «інструментом» російського агресора. Обирають сторону зла", - заявив Сибіга.

Він зазначив, що безмежну вдячність демонструють мільйони українців, які вважають поляків найближчим народом, виявляючи найвищий рівень симпатії і довіри. Щоденну вдячність демонструють українці, які знайшли тимчасовий прихисток у Польщі, самовіддано працюють і завжди памʼятатимуть відкритість сердець поляків.

"Тому говорити сьогодні про те, що Україна «має почати цінувати допомогу з боку Польщі», не відповідає рівню союзницьких і братніх відносин між нашими країнами і суспільствами. Коли Україна у війні, намагання «виторгувати» у неї ще щось більше - це рівнозначне віроломству, якому не повинно бути місця у наших взаєминах", - наголосив заступник керівника ОП.

Читайте також: Без експорту зерна дефіцит на ринку буде відчутним не лише для найбідніших країн - Зеленський

Він нагадав, що українські фермери сьогодні працюють у найтяжчих умовах, під ракетними обстрілами, наражаючи життя на небезпеку на замінованих полях.

"За цих виняткових обставин наполягати, щоб Україна, у рамках своєї вдячності Польщі, змирилася із закриттям кордонів для українських сільськогосподарських продуктів, рівнозначне змушувати нас погодитися на евтаназію. Нема нічого гіршого, ніж коли твій рятівник вимагає у тебе плату за порятунок, навіть коли ти спливаєш кровʼю", - заявив Сибіга.

Водночас він висловив переконання, що це не про українсько-польські відносини і не про відкритість представників двох народів одне до одного.

"Україна і Польща приречені на міцний союз і братерство. Росія завжди прагнутиме нас розʼєднати, але ми вистоїмо, бо в єдності - наша сила і безпека", - наголосив заступник глави ОП.

Він додав, що не можна дозволити собі перекреслювати всі історичні напрацювання у міждержавних стосунках, "за які без перебільшення українці платять найвищу ціну".

Раніше голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач, коментуючи польським ЗМІ вимогу п’яти країн ЄС продовжити обмеження на імпорт українського зерна, заявив, що Києву "варто було б почати цінувати ту роль, яку Польща відігравала для України в останні місяці та роки".

Як повідомлялося, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Водночас зазначені країни наполягають на продовженні ембарго до кінця року. Міністри сільського господарства п’яти країн ЄС 19 липня ухвалили у Варшаві відповідну спільну заяву.

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що у разі відмови Єврокомісії продовжити заборону Польща в односторонньому порядку “закриє кордон”.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав цей крок Варшави “недружнім і популістським”.

Перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко наголосила, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Україна може розглядати дзеркальні заходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-