Справа про корупцію у Верховному Суді: Жеваго оголосили підозру

Справа про корупцію у Верховному Суді: Жеваго оголосили підозру

Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у рамках розслідування справи про корупцію у Верховному Суді (ВС) повідомили про підозру власнику групи «Фінанси і кредит», який перебуває у Франції.

Про це поінформувала пресслужба НАБУ, передає Укрінформ.

«3 серпня 2023 року НАБУ і САП повідомили власнику групи «Фінанси і кредит» про підозру у наданні неправомірної вигоди Голові та суддям Верховного Суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі. Кваліфікація: ч. 4 ст. 369 ККУ», - зазначається у повідомленні.

У НАБУ пояснили, що, оскільки підозрюваний на момент скоєння злочину і дотепер перебуває у Франції, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

За даними слідства, у 2002 році підозрюваний придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній (колишні акціонери).

Читайте також: На Кіпрі затримали експосадовця банку «Фінанси та Кредит» за «відмивання» понад $100 мільйонів

«18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів», - поінформували у НАБУ.

Зазначається, що, аби не допустити втрати акцій, на початку березня 2023 року підозрюваний вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду.

«Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. США – суддям Верховного Суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг). Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн дол», - заявили у пресслужбі.

Правоохоронці поінформували, що під час отримання другого траншу у 450 тис. дол. США 15 травня 2023 року голову Верховного Суду і адвоката було викрито «на гарячому».

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2019 року ДБР заочно оголосило підозру в розтраті коштів банку «Фінанси та Кредит» колишньому народному депутату та бенефіціарному власнику банківської установи Костянтину Жеваго.

Читайте також: Суд арештував керівників Полтавського ГЗК Жеваго, застава - від 2 до 60 мільйонів

15 травня 2023 р. у НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного Суду.

За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою Палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo, одним із акціонерів якої є бізнесмен Костянтин Жеваго.

У пресслужбі Жеваго заперечують його причетність до надання хабаря голові чи суддям ВС.

16 травня під час пленуму Верховного Суду 140 суддів підтримали висловлення недовіри голові ВС Всеволоду Князєву. Судді також ухвалили постанову пленуму ВС про припинення його повноважень.

17 травня Вищий антикорупційний суд відмовився задовольнити скаргу захисту Князєва на його затримання.

18 травня Вища рада правосуддя задовольнила подання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про надання дозволу на утримання Князєва під вартою. Того ж дня Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 107,3 млн грн застави.

31 травня Апеляційна палата ВАКС зменшила заставу Князєву до 75 млн грн.

21 червня директор НАБУ Семен Кривонос поінформував, що слідство у справі про корупцію у Верховному Суді працює над тим, щоб розширити коло підозрюваних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-