Кулеба закликав ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових

Кулеба закликав ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Євросоюз та держави ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових.

Про це глава української дипломатії заявив на засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, в якому він взяв участь у режимі відеоконференції з Ісламабаду, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

"У той час як Росія знищує “Зернову ініціативу”, завдає ударів по українських портах і намагається заробити гроші на зростаючих цінах на продовольство, Україна та Євросоюз мають докласти максимум зусиль для спрощення продовольчого експорту з України, зокрема максимально збільшивши пропускну спроможність альтернативних транспортних коридорів «Шляхи солідарності»", - сказав Кулеба.

Він зауважив, що мета Росії полягає не лише в завданні шкоди Україні, але й у збагаченні за рахунок зростання цін на продовольство.

"Росія знищила “Зернову ініціативу”, завдає ударів по українських портах та інфраструктурі, задіяних у морському експорті, і у той самий час збільшує власну пропозицію зернових на світових ринках. Іншими словами, вони ракетними ударами по ініціативі та портах намагаються усунути Україну з ринку як конкурента, змушують кінцевих покупців, споживачів хлібу в Азії та Африці, платити за їхній вихід з Чорноморської зернової ініціативи та фінансувати російську воєнну машину”, - акцентував очільник МЗС.

Читайте також: Туреччина грає роль медіатора щодо звільнення українських військовополонених — посол Боднар

Кулеба закликав держави-члени ЄС до активної спільної роботи над тим, щоб позбавити Росію важелів впливу на український морський експорт. За його словами, ідеальним сценарієм буде повне припинення російської морської блокади українських портів. Це буде можливо, коли Україна отримає перші ескадрильї F-16, які зможуть патрулювати небо та морські шляхи.

Міністр висловив вдячність тим країнам ЄС, які вже роблять активний внесок у авіаційну коаліцію, та закликав якнайшвидше імплементувати всі процедури.

“Нині Україна запропонувала ООН та Туреччині продовжити роботу зернового коридору у тристоронньому форматі, включно з інспекціями кораблів у Спільному координаційному центрі. Ми очікуємо на їхню відповідь. Я закликаю вас підтримати наш запит у вашій взаємодії з ООН та Генеральним секретарем”, - закликав він.

Кулеба наголосив, що всі альтернативні шляхи експорту українського зерна мають зараз працювати на повну потужність і розширюватися, а заяви про будь-які обмеження є неприйнятними.

Він озвучив конкретні пропозиції України для підвищення пропускної спроможності транспортних коридорів, зокрема закликав спільно розвивати Дунайський кластер, а також Адріатичний та Балтійський транспортні коридори.

Читайте також: Прапор ООН не захистить судна у Чорному морі від ракет РФ, потрібні активні дії - посол України

Як повідомляв Укрінформ, у порту "Чорноморськ" було знищено 60 тис. т зерна внаслідок обстрілів у ніч проти 19 липня портової інфраструктури, задіяної у зерновій ініціативі.

Президент Володимир Зеленський провів у вівторок, 18 липня, засідання Ставки, на якому розглядалися питання морського експорту зерна та безпеки портів.

Російська сторона у понеділок, 17 липня, надіслала Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження зернової угоди та де-факто припинила її дію.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Дія угоди кілька разів продовжувалась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-