Учасники саміту ЄС - Латинська Америка підтримали справедливий мир в Україні

Учасники саміту ЄС - Латинська Америка підтримали справедливий мир в Україні

Декларація
Укрінформ
Глави країн ЄС і Спільноти держав Латинської Америки та Карибського басейну (CELAC) за підсумками саміту в Брюсселі підтримали зусилля для встановлення справедливого і стійкого миру в Україні, а також виступили за продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у декларації саміту ЄС - CELAC, оприлюдненої на сайті Європейської ради.

«Ми висловлюємо глибоке занепокоєння щодо війни проти України, яка продовжує спричиняти величезні людські страждання та примножує уразливості глобальної економіки, стримує зростання, збільшує інфляцію, розриває ланцюги постачань, підвищує енергетичну та продовольчу небезпеку, а також призводить до зростання фінансових ризиків. У цьому сенсі ми підтримуємо необхідність справедливого та стійкого миру», - йдеться у документі.

Зазначається, що учасники саміту рівною мірою підтверджують свою підтримку Чорноморської зернової ініціативи, та зусиль генерального секретаря ООН у забезпеченні її продовження. «Ми підтримуємо всі дипломатичні зусилля, спрямовані на досягнення справедливого та стійкого миру, відповідно до Статуту ООН», - додали лідери держав ЄС і CELAC.

Читайте також: На саміті ЄС – Латинська Америка обговорять війну РФ проти України

Вони також підтвердили свої особливі національні позиції, висловлені в інших міжнародних форматах, зокрема, в рамках Ради Безпеки ООН та Генеральної Асамблеї ООН.

«Ми підтверджуємо наші зобов’язання відповідно до Статуту ООН та міжнародного права, включаючи необхідність поваги до суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності всіх держав. Важливо дотримуватися міжнародного права та багатосторонньої системи, яка зберігає мир і стабільність», - наголошується у декларації.

Як повідомлялося, 17-18 липня у Брюсселі вперше за вісім років відбувся саміт ЄС - Спільноти країн Латинської Америки та Карибського басейну (CELAC), який розглянув широке коло питань: від розвитку економіки й торгівлі, до вирішення проблем безпеки та захисту прав людини.

Читайте також: Моравецький: Саміт ЄС-Латинська Америка може не ухвалити декларацію через розбіжності щодо агресії РФ

Окремо учасники саміту розглянули ситуацію навколо російської агресії проти України, яка справляє негативний вплив на економіку країн регіону, спричиняє продовольчу та енергетичну небезпеку для багатьох із них.

Фото: europeaninterest.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-