НАТО має послати сигнал РФ, що мова ядерного шантажу є неприйнятною - посол Польщі

НАТО має послати сигнал РФ, що мова ядерного шантажу є неприйнятною - посол Польщі

Єдині новини
Укрінформ
Північноатлантичний альянс на саміті у Вільнюсі має послати чіткий сигнал Росії, що з Альянсом не можна розмовляти мовою ядерного шантажу. І що жодна країна, яка не є членом НАТО, не може вирішувати питань приєднання інших держав до євроатлантичної спільноти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку висловив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини», коментуючи очікування Польщі від саміту НАТО у Вільнюсі.

«У нас очікування, як і у всіх союзників, - що ми зробимо чіткий крок уперед до зближення України з НАТО. Що на те, що відбувається з боку Росії, і в якійсь мірі з боку Білорусі, має бути відповідь. Що ми не залишаємо якогось вакууму для агресорів, що з нами не можна спілкуватися мовою ядерного шантажу, якихось ЧВК «Вагнерів» і так далі», - сказав дипломат.

Він висловив переконання, що саміт у Вільнюсі надасть саме таку відповідь, яка потрібна у нинішніх нових умовах, які змінилися з часу Бухарестського саміту.

Посол Польщі також зазначив, що меседж до Росії має включати і такий трек, що держава, яка не є членом НАТО і навіть не прагне цього, не може вирішувати за союзників і за кандидатів питання швидкості й напряму інтеграції з Альянсом.

Читайте також: Польща направляє додатковий військовий контингент на кордон із Білоруссю

«Тобто ми маємо надати чіткий сигнал, що держави, які спроможні рухатися шляхом демократичних перетворень і трансформації збройних сил, можуть наближатися і в якийсь момент стати членом Альянсу», - акцентував Ціхоцький.

На його думку, Росія дуже чітко розуміє наслідки ядерної ескалації, хоча про конкретні дії НАТО в цій ситуації публічно не повідомляється.

«На це питання (про відповідь країн НАТО на можливий теракт Росії на ЗАЕС – ред.) публічно дипломати не відповідають, бо якийсь простір все ж таки має бути закритим. Я впевнений, що росіяни дуже чітко розуміють, які були б наслідки ескалації до ядерного рівня. Але тут немає якихось алгоритмів, це не математика, коли завжди два плюс два є чотири. Тут завжди все залежить від конкретного кейсу, конкретної ситуації, конкретної кризи», - сказав Ціхоцький.

Читайте також: Дуда: Членство України зміцнить військову могутність НАТО

Дипломат зазначив, що Польща відразу після вступу до НАТО наполягала на тому, щоб Альянс мав так зване contingency planning (планування на випадок надзвичайних ситуацій) за різними сценаріями.

«Якщо противник - у даному випадку Росія чи інша країна, зокрема, ми багато уваги приділяємо Ірану та іншим державам, - піде за сценарієм А, то НАТО реагує конкретно в такий спосіб, якщо за сценарієм Б – то в такий. Звичайно, такі плани не розкриваються публічно, але потрібно мати ці сценарії і розуміти, як має бути підготовлена інфраструктура, де мають бути розташовані збройні сили, які будуть залучені до таких реакцій», - пояснив посол Польщі.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі проходить саміт НАТО, під час якого Україна хоче отримати чіткі гарантії безпеки та зрозумілу перспективу членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-