Україна і Болгарія підписали Декларацію щодо української євроатлантичної інтеграції

Україна і Болгарія підписали Декларацію щодо української євроатлантичної інтеграції

Фото
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Республіки Болгарія Ніколай Денков підписали Декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Підписання відбулося під час їхньої спільної пресконференції у Софії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Крім того, було підписано Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами енергетики України та Республіки Болгарія щодо співробітництва. Підписи під документом поставили керівники відомств.

«Ми поглиблюємо співпрацю в енергетичному секторі та будемо розвивати співробітництво у відповідності до стратегій наших країн у сфері ядерної, зеленої енергетики, водню, систем накопичення енергії та «розумних» мереж», - зауважив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Фото: Мінеокноміки
Фото: Мінеокноміки

Зазначається, що метою меморандуму про взаєморозуміння є створення рамкових умов для поглиблення співробітництва в енергетичному секторі Республіки Болгарія та України на основі принципу взаємної вигоди та з урахуванням спільних інтересів і цілей обох країн. Згідно з меморандумом сторони активізують надання експертних та інженерних послуг і рішень у сфері ядерної енергетики шляхом проведення незалежної експертизи з оцінки безпеки ядерних об'єктів та обміну експертами, доступу до інфраструктури та участі у спільних проєктах та ініціативах, що передбачають спільну діяльність у сфері ядерної енергетики.

Читайте також: Зеленський оголосив про домовленості з Болгарією в оборонному секторі

Декларація між Україною та Болгарією, підписана у четвер, 6 липня, стала 22-м таким документом на підтримку євроатлантичних прагнень українців. Про це розповів заступник керівника ОП Ігор Жовква у Фейсбуці.

«Напередодні Саміту НАТО у Вільнюсі не марнуємо жодного дня! Сьогодні Болгарія, наш важливий партнер в чорноморському регіоні – стала 22-ою державою, з якою ми формалізували підтримку членства України в Альянсі. За результатами двосторонньої зустрічі Президента України Володимира Зеленського з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Ніколаєм Денковим у місті Софія підписано Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України», - зазначив він.

Жовква пояснив, що документ чітко засвідчує, що Болгарія підтримує набуття Україною членства в НАТО, «щойно це дозволять умови».

Також, за його словами, болгарські партнери також визнають, що членство України в НАТО є єдиним способом забезпечити достатній рівень безпеки як для України, так і для всієї євроатлантичної сім'ї.

«Болгарська сторона вітає значні досягнення України у просуванні на шляху євроатлантичної інтеграції, зокрема, щодо досягнення взаємосумісності з НАТО, підтверджує намір збільшити спільні зусилля щодо підтримки інтеграції України до Альянсу та імплементації стандартів НАТО, а також повністю підтримує Раду Україна-НАТО», - додав заступник очільника ОП.

Крім того, він проінформував, що декларація закріплює готовність Болгарії продовжувати надавати політичну і матеріальну підтримку України як з боку Альянсу, так і на двосторонньому рівні «стільки, скільки буде потрібно».

Жовква відзначив також, що разом з міжнародними організаціями, союзниками та партнерами Болгарія підтверджує готовність брати участь у повоєнному відновленні та відбудові України.

«До Вільнюського Саміту НАТО залишаються лічені дні. Але робота триває – працюємо з партнерами одночасно на кількох треках для забезпечення максимальної результативності саміту», - наголосив заступник керівника Офісу глави держави та нагадав, що у Вільнюсі Україна прагне отримати чітке запрошення до членства в НАТО й розраховує на підтримку усіх партнерів.

«Чергові гарні новини вже незабаром», - анонсував Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня Президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Болгарії Софії.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-