Кваснєвський назвав три аргументи для швидкого прийняття України в НАТО

Кваснєвський назвав три аргументи для швидкого прийняття України в НАТО

Ексклюзив
Укрінформ
Україну необхідно прийняти в НАТО так швидко, як це можливо. Для Альянсу має бути важливо мати досвідчену українську армію всередині організації, а не поза нею.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив експрезидент Польщі Александер Кваснєвський.

“Стратегічне рішення у справі НАТО має бути одним – Україна повинна бути в Альянсі. Якщо про це зараз навіть починає говорити людина, яка ще рік тому була дуже скептична щодо цього, тобто Генрі Кіссінджер, то це означає, що світ дозрів до переконання: якщо ми хочемо надати Україні справжні гарантії безпеки, то це може бути тільки членство в НАТО”, - підкреслив Кваснєвський.

Він додав, що жоден черговий меморандум, як підписаний колись у Будапешті (у 1994 році – ред.), “нічого не дає, це буде лише згорток паперу”.

Читайте також: У США діаспора закликала підтримати вступ України до НАТО

За його словами, у Вільнюсі треба чітко підтвердити перспективу членства України в НАТО. Водночас, за його словами, потрібно визначити, як це практично зробити, адже НАТО ніколи не приймало до себе країн, які перебувають у стані війни. Він зауважив, що прийняття України до НАТО прямо зараз означало би застосування 5-ї статті: якщо здійснено напад на одну з країн Організації, то весь Альянс має виступити проти агресора, тобто Росії. Тобто, це означало би третю світову війну.

“Тому передумова про вступ України до НАТО після завершення війни має сенс”, - зазначив колишній польський лідер.

Кваснєвський назвав три аргументи, чому Україна має бути прийнята до НАТО так швидко, як це можливо, тобто відразу після завершення війни.

“По-перше, це міцні гарантії безпеки для України. По-друге, Україна частково вже є членом Організації, оскільки використовує найкращу західну зброю, має допуск до таємниць, адже Київ отримує інформацію від розвідок країн НАТО, а українські військові готуються в центрах Альянсу. Тому ця співпраця на військовому рівні є дуже високою. По-третє, і це дуже важливо, після цієї війни Україна матиме найбільшу і найдосвідченішу європейську армію. На моє переконання, для НАТО дуже важливо, щоб така армія була всередині, а не поза Організацією”, - наголосив колишній польський лідер.

Читайте також: Запрошення для України в НАТО має бути чітким і не може бути відкликане – МЗС Литви

Кваснєвський висловив сподівання, що результати українського контрнаступу жодним чином не впливатимуть на рішення Альянсу у Вільнюсі щодо перспективи членства України в Організації. Однак, на його думку, він “формуватиме відповідну атмосферу”.

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Напередодні глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна веде інтенсивні перемовини з партнерами, аби отримати на саміті НАТО у Вільнюсі максимальний результат, наразі є певні здобутки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-