В ОП пояснили, за яких обставин Зеленський не приїде на саміт НАТО у Вільнюс

В ОП пояснили, за яких обставин Зеленський не приїде на саміт НАТО у Вільнюс

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський не поїде до Вільнюса на липневий саміт НАТО, якщо лідери країн-членів Альянсу не продемонструють мужність і не дадуть чіткого сигналу щодо процесу вступу України.

Про це сказав заступник керівника ОП Ігор Жовква агентству Reuters, передає Укрінформ.

За його словами, Україна хоче отримати запрошення почати процес вступу до НАТО на саміті військового альянсу наступного місяця.

"Ця заявка (України - ред.) зараз на розгляді лідерів країн-членів НАТО. Вільнюський саміт був би дуже хорошим початком для відповіді на цю заявку. І під відповіддю ми маємо на увазі запрошення до членства, яке є лише першим етапом", — сказав він.

Читайте також: Зеленський зустрівся з Пенсом – обговорили безпекову співпрацю і членство України в НАТО

Заступник керівника ОП зазначив, що те, про що просить Україна — це "почати процедуру".

"Якщо на саміті у Вільнюсі не буде результату, у нього (Президента Зеленського – ред.) немає причин і часу їхати", — сказав Жовква.

Відповідаючи на запитання, якими є мінімальні умови присутності Зеленського на липневому саміті НАТО, Жовква послався на його промову в парламенті, в якій український лідер говорив про важливість мужності в сучасному світі.

"Президент не поїде... на саміт, якщо лідери будуть схильні демонструвати або проявлять дефіцит мужності, в той час, як Україна з усією своєю мужністю, волею, силою та високим бойовим духом бореться проти російської агресії", — наголосив Жовква.

Читайте також: НАТО має розглянути спрощення процедури вступу України в Альянс - Воллес

Він згадав кейс Фінляндії та Швеції, які торік подали заявки на членство в НАТО. Відтоді Фінляндія вже приєдналася до Альянсу.

"Коли Фінляндія та Швеція минулого року подали заявку на членство, одразу в червні минулого року союзники відповіли на заявку... запросивши їх до членства в НАТО", — сказав він.

Відповідаючи на питання про те, наскільки Україна зараз близька до отримання запрошення, Жовква сказав: "Ми ближче, ніж були пів року тому".

Читайте також: ЄС і НАТО зберігають єдність у підтримці України та реагуванні на події у Росії – Мішель

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 липня 2023 року у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Серед головних питань буде розглянуто продовження допомоги для України у боротьбі проти російської агресії. Україна від цієї зустрічі очікує конкретних рішень щодо визначення шляху країни до членства в НАТО та щодо надання Україні гарантій безпеки для запобігання ймовірному повторенню російської агресії у майбутньому.

Читайте також: Прем’єрка Естонії: Єдина безпекова гарантія для України - членство в НАТО

Президент Володимир Зеленський наполягає, що на саміт НАТО у Вільнюсі Україна має отримати модальності щодо майбутнього в Альянсі. Він нагадав, що на час, поки Україна не є членом НАТО, вона повинна отримати гарантії безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-