Китай наразі не підтримує Путіна так, як міг би – речник ЄС

Китай наразі не підтримує Путіна так, як міг би – речник ЄС

Укрінформ
Поки що КНР не підтримує російського диктатора Путіна так, як міг би, і це добре.

Таку думку в коментарі Українському радіо висловив речник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано, передає Укрінформ.

На його переконання, Китай має відіграти свою роль стосовно розв'язаної Росією повномасштабної війни проти України.

"Ми тиснемо на Китай із самого початку вторгнення, щоб його дії відповідали його заявам. КНР намагається подавати себе як захисника сучасного світу й світового порядку, як відповідального постійного члена Ради Безпеки ООН. От тому ми й звертаємося до Китаю з тим, що зараз настав саме той час, коли він може підтвердити свої заяви діями", – сказав Стано.

Загалом, як партнер Китай дуже непрозорий, зауважив речник ЄС.

"Ми не знаємо, що насправді замислив Китай. Ми можемо лише припускати. Але факт залишається фактом – Китай, швидше за все, не підтримує Росію у військовому плані. Схоже на те, що Китай якимось чином тримає Путіна під контролем, не даючи йому підняти градус жорстокості чи скоїти ще більше жахіть, якщо в нього для цього є потенціал і можливості. Однак, це лише припущення. Ми схиляємося до думки, що, так, Китай відіграє свою роль. І чим на довше затягуватиметься конфлікт, чим більше Путін показуватиме справжнє обличчя агресії з усіма цими звірствами тощо, тим більше Китай тиснутиме на нього", – додав речник ЄС.

На думку Стано, Україна для Китаю – це "держава, яку він, можна сказати, і використовує, і зловживає нею на трьох рівнях".

"Перший рівень – свій, внутрішній, пов’язаний із Тайванем. Так вони перевіряють, як відреагує світове співтовариство на можливе рішення Пекіну порушити нинішній статус-кво у питанні Тайваню, який вони вважають своєю частиною. І хоча всі розуміють, що силове об’єднання ніколи не спрацює, у Китаю є амбіції", – зазначив речник ЄС.

Читайте також: Китай обурили слова Байдена про «диктатора»

Другий рівень, на його думку, тісно пов’язаний з діями колишнього американського президента Дональда Трампа: "Свого часу Трамп оголосив Китай ворогом №1 для США. Адміністрація Байдена успадкувала цю політику. Так, нинішня адміністрація не провадить її настільки агресивно, проте Китай для них – це ворог... От у цьому й полягає специфіка другого рівня. Китай не може не радіти тому, що зараз і Росія, і Україна витягують зі Сполучених Штатів багато сил. І це відвертає увагу від ворожості у китайсько-американських відносинах".

І третій рівень, вважає Стано, – це загальна вигода, яку завдяки Росії Китай отримує від поточної ситуації. "Китай зараз може використовувати Росію. Використовувати її та зловживати нею. І це стосується не лише дешевого вугілля, газу чи нафти. Китай інвестує значні кошти у відновлювані джерела енергії, тому що країна нереально забруднена. Китайці розуміють, що це впливає на населення. І Росію вони сприйматимуть радше як сховище природних ресурсів, якщо вони їм знадобляться. І вони знають, що Росія слабшає. Це нагадує велику геополітичну гру, в якій Китай перемагає. Він отримує лояльну та залежну Росію, якою можна маніпулювати...", – пояснив представник ЄС.

Читайте також: США стурбовані військовою діяльністю Китаю на Кубі – Блінкен

При цьому Стано зауважив: "Україна їм байдужа, але якщо того вимагатиме їх генеральний геополітичний план, вони вступатимуть у гру з більшими силами. І вони це роблять: був і дзвінок (26 квітня цього року Президент України Володимир Зеленський мав телефонну розмову із лідером КНР Сі Цзіньпіном – ред.), приїжджав і спецпредставник КНР (до Києва – ред.). Вони намагаються бути помітнішими. Чи буде це ефективно, чи принесе результати, хто знає. Але знову ж таки, поки вони не підтримують Путіна так, як могли б, це добре. І той факт, що він програє, свідчить, що насправді китайська підтримка – це не більше, ніж реверанси на червоній доріжці".

Тому підхід ЄС до Китаю, за словами речника, такий: ЄС продовжує тиснути на китайців, щоб вони виконували свої зобов’язання. На його думку, міжнародний тиск дає свої результати.

"Однак, на жаль, він не приносить результатів так швидко, як ви могли б сподіватися. Усі ці процеси потребують часу, але в Україні зараз час вимірюється людськими життями. І не всі, на жаль, це розуміють... Ми продовжимо лобіювати ваші інтереси на міжнародному рівні та з такими партнерами, як Китай, Африка та країни Азії", – підсумував Стано.

Читайте також: Шольц зустрівся з прем’єром Китаю і закликав Пекін вплинути на Москву

Як повідомляв Укрінформ, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що тема війни РФ проти України була однією з головних під час його переговорів у Пекіні, причому китайська сторона запевнила, що не надавала Росії летальної допомоги та не має наміру це робити.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-