Єльченко очікує від саміту НАТО часових рамок щодо вступу України або гарантій безпеки

Єльченко очікує від саміту НАТО часових рамок щодо вступу України або гарантій безпеки

Укрінформ
Постпред України при ООН у 2015-2019 роках Володимир Єльченко очікує від Вільнюського саміту НАТО якщо не оголошення часових рамок вступу України в Альянс, то надання гарантій безпеки на кшталт Вашингтонського договору, але без статті 5.

Про це дипломат сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Єльченко зазначив, що наразі спостерігається «небачена активізація» підготовки до Вільнюського саміту НАТО.

«Всі ми розуміємо, що найкращим рішенням було б якщо не надання завтра членства України в НАТО, то принаймні оголошення якихось більш-менш зрозумілих часових рамок. Якщо це нереалістично, то... принаймні члени НАТО, і я сподіваюсь, що вони зараз саме це обговорюють, мають віднайти такий оптимальний варіант, який дозволить нам отримати ці самі гарантії безпеки від НАТО без членства», - сказав Єльченко.

Він додав, що називає це «Вашингтонський договір мінус стаття 5», тому що «всі прекрасно розуміють, що ніхто сьогодні війська НАТО вводити в Україну не збирається».

«Але принаймні, якщо будуть якісь рішення про довгострокове постачання зброї, про підписання якихось індивідуальних двосторонніх угод між Україною та найбільшими членами НАТО про безпеку і оборону, можливо, це на певний час замінить певним чином ті гарантії, яких ми очікуємо, і того членства, яке ми також дуже сильно очікуємо», - зазначив дипломат.

Читайте також: Дуда: Саміт НАТО має принести чіткі рішення про членство України в Альянсі

Як повідомлялося, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив 12 червня, що країни-члени Північноатлантичного альянсу під час саміту у Вільнюсі забезпечать Україні «потужний пакет» підтримки, який стане сигналом для Путіна, що міжнародна єдність залишається міцною і йому не вдасться домогтися своїх цілей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-