Венеційська комісія рекомендує Україні почекати з імплементацією закону про олігархів до кінця війни

Венеційська комісія рекомендує Україні почекати з імплементацією закону про олігархів до кінця війни

Укрінформ
Міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що Венеційська комісія прийняла рішення рекомендувати Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів через війну.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у відео, оприлюдненому на сторінці Міністерства юстиції України у Фейсбуці.

“Ключове рішення, яке прийняла Венеційська комісія, — рекомендувати Україні відтермінувати імплементацію Закону з огляду на війну. Справа в тому, що війна істотно змінює баланс сил в Україні, істотно зменшує вплив олігархів (це як руйнування їхніх підприємств, так і особливості функціонування органів державної влади в умовах війни). Належним чином оцінити вплив закону на політичну, правову систему вкрай складно. Тому Венеційська комісія рекомендує почекати з імплементацією, допоки закінчиться війна”, - сказав Малюська.

Він нагадав, що імплементація закону про олігархів відповідно до висновку Венеційської комісії — одна з умов для початку перемовин про вступ України до ЄС.

“Відповідно, закон про олігархів поки що на паузі, але ця пауза триватиме недовго і ми повернемося до цього питання разом з Венеційською комісією з тим, щоб подивитися і дістати олігархів , якщо вони ще залишатимуться олігархами, а не стануть звичайними порядними бізнесменами”, - сказав міністр юстиції.

Читайте також: Олігархом в Україні можуть визнати й іноземця - Данілов

Він додав, що продовжує працювати у Венеції, “бо ще два законопроєкти на розгляді, один із яких щодо Конституційного Суду”.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

Читайте також: Триває збір та аналіз інформації про те, хто може потрапити до реєстру олігархів - Малюська

29 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення, підписавши відповідний указ.

У березні 2023 року Малюська заявив, що Єдиним бар’єром на шляху імплементації закону про олігархів є вимога Єврокомісії дочекатися висновку Венеційської комісії після аналізу цього закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-