Олігархом в Україні можуть визнати й іноземця - Данілов

Олігархом в Україні можуть визнати й іноземця - Данілов

Укрінформ
Аби особу в Україні визнали олігархом, вона має відповідати трьом із чотирьох установлених критеріїв. І не має значення, чи така особа є громадянином нашої держави.

Як повідомляє Укрінформу, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

«86 осіб, громадян нашої країни, відповідають одному із чотирьох критеріїв. Для того, щоб людину визнали олігархом, вона має відповідати трьом критеріям. Перший критерій ми пройшли і з’ясували, що 86 громадян нашої країни підпадають під цей критерій. Далі ідуть наступні три критерії. Як тільки ми будемо розуміти, яка буде цифра по другому критерію, ми обов’язково вас проінформуємо і ми працюємо в такий спосіб, щоб суспільство мало інформацію», - пояснив Данілов.

Він звернув увагу, що в процесі дії згаданого закону частина громадян вже приймає рішення в який спосіб розпоряджатися власністю, аби не потрапити у реєстр олігархів.

Читайте також: Під ознаки закону про олігархів підпадають 86 осіб - Данілов

«Ми вітаємо такі речі, коли люди свідомо роблять такі кроки, тому що олігархічно-кланова система, яка працювала в нашій країні, вона має бути припинена. Ми за те, щоб у нас були потужні бізнесмени, щоб були люди, які займаються бізнесом, але коли поєднуються монополії, медіа, політика, бізнес – це є неприпустимі речі, це буде заважати розвитку нашого суспільства», - наголосив секретар РНБО.

Коментуючи інформацію про указ Президента щодо позбавлення деяких осіб громадянства, він зауважив, що такі документи є закритими: «Укази, що стосуються громадянства, містять персональні дані. Чи будуть опубліковані ці укази, я не можу сказати, я не працюю в Офісі Президента».

Данілов також пояснив, що позбавлення громадянства не означає, що особа уникне статусу олігарха, якщо підпадає під три з чотирьох критеріїв.

Читайте також: Данілов про «реєстр олігархів»: Робота не зупиняється жодного дня

«Якщо людина діє на території нашої країни, законодавець каже, що немає значення громадянином якої країни вона є. Вона може бути не громадянином країни, але визнаним у нас олігархом. Якщо вона діє на території нашої країни і має три із чотирьох критеріїв, які записав наш законодавець. Чи може громадянин іншої країни бути зареєстрований у нас, як олігарх? Так, може, якщо веде діяльність на території нашої країни», - уточнив секретар РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

Читайте також: Закон про олігархів у дії: Ахметов виходить із медіабізнесу

29 червня 2022 року Президент увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення, підписавши відповідний указ.

20 липня Данілов повідомив, що нині під ознаки, визначені законом «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)», підпадають 86 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-