Зеленський обговорив з Ердоганом теракт на Каховській ГЕС, повернення полонених і зернову угоду

Зеленський обговорив з Ердоганом теракт на Каховській ГЕС, повернення полонених і зернову угоду

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, обговорили наслідки теракту на Каховській ГЕС, зернову угоду і повернення українських ув'язнених з російського полону.

Про це Президент повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Провів телефонну розмову з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Розповів про гуманітарні та екологічні наслідки російського теракту на Каховській ГЕС, зокрема про ризики для ЗАЕС. Передав список нагальних потреб України для ліквідації лиха", - написав Зеленський.

Він також зазначив, що голос Туреччини важливий, коли йдеться про виведення окупаційних військ з української території та повернення наших незаконно ув’язнених, зокрема кримських татар, з російського полону.

Крім цього, президенти двох країн обговорили питання продовження й розширення зернової ініціативи.

У свою чергу президент Туреччини запропонував створити міжнародну комісію для розслідування вибуху на Каховській ГЕС.

“Ердоган заявив, що для детального розслідування вибуху на Каховській дамбі може бути створена комісія за участю експертів воюючих сторін, ООН і міжнародного співтовариства, включно з Туреччиною”, - йдеться у повідомленні директорату з комунікацій адміністрації президента Туреччини.

Президент Туреччини також висловив готовність зробити все можливе для розслідування та допустив можливість використання методу переговорів, як у Чорноморській зерновій ініціативі.

“Підкресливши, що не вдасться запобігти гуманітарним втратам щодня, доки триватимуть конфлікти, тому ідея повернення до переговорів має домінувати. Ердоган заявив, що вони рішуче продовжуватимуть свої зусилля для встановлення справедливого миру”, - передає директорат слова Ердогана.

Крім того, турецький лідер свою пропозицію щодо створення комісії висловив президентові РФ Володимиру Путіну.

Під час цієї розмови Ердоган також заявив, що "є доцільним продовження консультацій з ООН щодо усунення перешкод для експорту російського зерна та добрив”.

Читайте також: Столтенберг зустрівся з Ердоганом - говорили про членство Швеції в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На правобережжі Херсонської області в зоні лиха опинилися близько 16 тисяч людей. З небезпечних місць розпочалася евакуація.

Унаслідок підриву станції знищений, зокрема, машинний зал, де зберігалися 450 тонн технічного мазуту.

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована та відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-