Стримати війну Росії в майбутньому може лише членство України в НАТО – Фукуяма

Стримати війну Росії в майбутньому може лише членство України в НАТО – Фукуяма

Укрінформ
Досягти миру і стабільності в Україні можливо лише за умови її членства в НАТО.

Таку думку висловив американський філософ, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма на Київському безпековому форумі, передає кореспондент Укрінформу.

«Очевидно, що досягти перемирʼя і стабільності без членства України в НАТО неможливо. Кожен член НАТО, який має сумніви у цьому, має подумати, яка можлива мирна угода, щоб це було не просто короткострокове припинення вогню для того, щоб Росія могла переозброїтися, перебудувати свої позиції тощо», - сказав Фукуяма.

На його думку, Альянс має розглянути, за яких умов НАТО готове прийняти Україну, і готуватися до цього.

Читайте також: Україна починає відповідати стандартам НАТО швидше, ніж будь-яка інша країна - експрем’єр Естонії

Професор також підкреслив, що за нинішніх умов будь-які мирні угоди лише дадуть можливість РФ перегрупувати війська і після перепочинку поновити війну.

«Стримати війну з боку Росії в майбутньому може лише членство України та гарантії, передбачені статтею 5 Вашингтонського договору. Членство в НАТО стане реальним, якщо завдяки контрнаступу Україна поверне Херсонську і Запорізьку області на Чорноморському узбережжі. Цей регіон є критично важливим для переговорної позиції України», - заявив Фукуяма.

Він зауважив, що це також дасть змогу перерізати сухопутні поставки в Крим, міст через Керченську протоку опиниться під серйозною загрозою та знову з'явиться можливість перекрити Північнокримський канал.

Читайте також: Помічниця Генсека НАТО: Допомогти Україні виграти війну – це наша колективна місія

Фукуяма спрогнозував, що більш реалістичним сценарієм буде повернення контролю України над усієї територією Херсонщини і Запоріжжя до кінця літа, що дозволить отримати "ґрунтовне перемир’я". За формальної ж мирної угоди, на переконання філософа, важко уявити, що Росія погодиться на членство України в Альянсі і суверенітет України над Донбасом і Кримом.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США разом із союзниками й партнерами продовжують обговорення з українською стороною щодо того, яка модель безпеки буде обрана для України в майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-