Відбудова і майбутній саміт НАТО: Стефанчук у Польщі зустрівся із маршалками Сейму

Відбудова і майбутній саміт НАТО: Стефанчук у Польщі зустрівся із маршалками Сейму

Фото
Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся у Польщі із маршалками Сейму Ельжбетою Вітек та Томашем Гродзьким.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Обговорили питання відбудови України. Під час відбудови ми очікуємо всі найпотужніші і найкращі компанії світу в Україні, у тому числі компанії Польщі, адже Польща сьогодні зробила дуже багато для нашої майбутньої перемоги", - сказав Стефанчук під час спільного брифінгу з Вітек.

Голова ВР також поінформував, що під час зустрічі обговорювалися питання створення спеціального міжнародного трибуналу проти Російської Федерації, протидія викраденню Росією українських дітей, вступ України до Європейського Союзу та НАТО. "Ми проговорили всі нюанси щодо вільнюського саміту, який відбудеться вже незабаром. І окремо обговорили питання щодо парламентського саміту НАТО, де ми теж будемо брати участь", - додав Стефанчук.

Читайте також: Саміт НАТО у Вільнюсі: Україна готує два пакети для обговорення

Окрім того, він запросив маршалка Сейму Польщі взяти участь у цьогорічній Кримській платформі, що відбудеться у жовтні у Празі (Чехія).

Спікер українського парламенту подякував Польщі за підтримку України.

Як підкреслила голова нижньої палати польського парламенту Ельжбета Вітек, весь польський Сейм, незважаючи на партійну приналежність депутатів, сьогодні підтримує Україну.

“Ми усвідомлюємо, що усі маємо підтримувати Україну у військовому, дипломатичному, гуманітарному аспектах, аби ця війна якомога швидше завершилася перемогою України", - заявила Вітек.

Читайте також: Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради

Вона додала, що вільна і незалежна Україна означає вільну і безпечну Польщу і Європу.

Вітек зазначила, що з українським колегою вона обговорила підготовку наступного, 11-го пакету санкцій ЄС проти Росії.

Вона повідомила, що 1-3 червня у Вільнюсі відбудеться зустріч голів парламентів країн, які входять до НАТО, де обговорюватимуться також євроатлантичні перспективи Києва. За її словами, Сейм РП працюватиме над резолюцією щодо підтримки членства України в НАТО.

“Що стосується членства України в ЄС, то країни Євросоюзу доклали спільні зусилля до того, що Україна зараз перебуває на доброму і швидкому шляху щодо вступу до ЄС”, - підкреслила Вітек.

Читайте також: Стефанчук про вступ України в НАТО: Більшість країн-членів висловили свою формальну підтримку

Маршалок Сейму наголосила, що Польща продовжуватиме підтримувати Україну, оскільки прекрасно розуміє небезпеку з боку Росії.

“Ми розуміємо, що Путін в Україні не зупиниться, знаємо про наміри відбудувати великоімперські позиції Росії і ми не може цього допустити”, - наголосила Вітек.

Під час спільного брифінгу з Гродзьким у Польщі спікер українського парламенту зазначив, що в межах зустрічі з маршалком Сенату Польщі обговорювалися питання повернення українських дітей додому з Росії, санкції проти РФ, а також подальша співпраця між країнами, у тому числі економічна.

Стефанчук подякував Сенату Польщі за ухвалення політичних рішень на підтримку України, зокрема щодо майбутнього держави в НАТО. "Я переконаний, що українська армія, яка сьогодні де-факто є армією НАТО, тільки підсилить Альянс. Я точно знаю, що Сенат і всі сенатори одноголосно підтримали цю резолюцію, а Україна отримала великий шанс на перемовини (щодо євроатлантичної інтеграції - ред.) на саміті у Вільнюсі", - додав Стефанчук.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук перебуває з робочим візитом у Республіці Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-