Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради
Представники 18 країн висловили формальну підтримку вступу України до НАТО
23.05.2023 10:00

Минулого тижня Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розпочав робочий візит до скандинавських країн – Норвегії, Данії та Швеції. У його межах відбулася низка зустрічей. Про попередні результати спілкування з представниками скандинавських країн спікер українського парламенту розповів в інтерв’ю Укрінформу.

ГОТОВНІСТЬ ПАРТНЕРІВ НАВЧАТИ УКРАЇНСЬКИХ ПІЛОТІВ НА F-16 СВІДЧИТЬ ПРО НАМІРИ ДОЛУЧАТИСЯ ДО СТВОРЕННЯ ПОВІТРЯНОЇ КОАЛІЦІЇ

- Ви зараз у Швеції, перед цим здійснили офіційні візити до Норвегії і Данії. Яка мета відповідних візитів, які меседжі передавали партнерам?

- Усі дії вищого керівництва України – це системна робота. Одразу після того, як Президент досягнув серйозних домовленостей на рівні країн Північної Європи, я отримав можливість закріпити ці домовленості й прогарантувати певні результати для України на парламентському рівні. 

Зокрема, будучи в Норвегії, нам вдалося домовитися про отримання додаткових NASAMS, про передачу Україні РСЗВ MLRS, контрбатарейних радарів ARTHUR та іншого необхідного озброєння.

Також, Норвегія ухвалила історичний пакет допомоги, заснувавши фонд підтримки України, який передбачає 75 мільярдів норвезьких крон. Він буде розрахований на 5 років, тобто і на період воєнного стану, і на період відбудови. Це фантастичний приклад підтримки. 

Що стосується Данії. Відбулися перемовини щодо військової, фінансової допомоги Україні, а також підтримки у відбудові. Але мені здається, що найважливіше, із чим ми повертаємось із країни, це домовленість про те, що Данія починає навчання українських пілотів на літаках F-16. Ми чудово розуміємо, що означає цей перший крок. Це означає, що буквально через кілька місяців ми будемо говорити про другий крок, який повністю закріпить нашу перевагу в небі, який допоможе закрити небо.

- Створення повітряної коаліції – один із пріоритетів діяльності української влади. Чи відчуваєте ви готовність представників скандинавських країн долучитися до коаліції і забезпечити Україну сучасними винищувачами? 

Вже найближчим часом будемо говорити саме про повноцінну повітряну коаліцію

- Я не буду забігати наперед. Це інформація, яка має залишитися за зачиненими дверима. Питання постачання озброєння дуже чутливе. Але я скажу, що в скандинавських країнах була запропонована формула, за якою б, наприклад, парламенти цих країн могли підписати спільного листа, який би дав можливість зрозуміти, що саме на парламентському рівні ці країни висловлюють готовність передати Україні найновіші літаки F-16. 

Ще кілька місяців тому ніхто не вірив у постачання Україні цих винищувачів, а сьогодні Данія та інші країни висловили готовність навчати українських пілотів, а це чітко означає, що вже найближчим часом будемо говорити саме про повноцінну повітряну коаліцію, яка дасть можливість українцям відчувати максимальну захищеність, яка створить перевагу на фронті, яка дасть можливість досягти основної мети – вигнати геть росіян з України. 

- Ви анонсували збільшення кількості норвезьких систем протиповітряної оборони NASAMS для України. Про яку кількість ідеться? В які терміни відповідні установки можуть бути поставлені Україні?

- Не можу назвати конкретну кількість, так само, як і терміни. Але, щодо термінів зазначу одне: бюрократія і все інше, що подекуди існує в демократичних країнах, однозначно буде відкориговано українцями. 

На виході ми отримаємо найякісніших, найбільш мотивованих і найкраще орієнтованих бійців. Українська армія – номер один у світі, яка переймає досвід НАТО, має зброю НАТО та робить усе для того, щоб охороняти не тільки Україну, а й увесь східний кордон НАТО. 

- Які загалом настрої серед партнерів щодо збільшення постачання Україні озброєння? 

- Ситуації бувають різні. Ніхто у світі не був готовий до того, що Росія розпочне повномасштабний наступ. Тому деяких видів озброєння, боєприпасів просто немає в тих кількостях, які сьогодні потрібні Україні. Але загальний настрій, який ми бачили, зокрема на засіданні G7, загальний настрій, який панує у світі, свідчить про готовність підтримувати Україну. 

Наші партнери спочатку говорили, що допомагатимуть, стільки, скільки потрібно, а зараз говорять, що будуть підтримувати до перемоги і далі. Мені це формулювання подобається набагато більше. Це означає, що європейські країни, наші союзники, готові так само вкладатися і в післявоєнну відбудову.

Я спостерігаю надзвичайно бойовий настрій у партнерів. Думаю, що, коли Україна почне за допомогою отриманої зброї ефективно очищати свою територію від усієї цієї російської мерзоти, допомога тільки посилюватиметься. Упевнений, що ми зможемо максимально ефективно завершити всі операції зі звільнення України від загарбників. 

Необхідно реалізувати формулу миру, запропоновану Президентом України, де передбачені всі складові нашого бачення поняття “мир для України”. Це не тільки перемога на полі бою, не тільки відновлення суверенітету і незалежності на тимчасово окупованих українських територіях, а це також питання справедливого правосуддя, отримання справедливих вироків від спеціального трибуналу та Міжнародного кримінального суду для вищого військово-політичного керівництва Російської Федерації, усіх винних у війні. 

Крім того, це питання відбудови України. Історія відбудови України має стати історією успіху всього цивілізованого світу. Це абсолютно зрозуміло, тому що тільки відбудувавши Україну, ми можемо показати силу демократичних інституцій.

Україна сьогодні б'ється і бореться за демократичні принципи. Задача світу – після перемоги України довести всім, що саме в демократії, міжнародному праві та цінностях і принципах цивілізованого світу є сила.

МАЄМО ПОБОРОТИ НЕ ТІЛЬКИ ЗОВНІШНЬОГО ВОРОГА – РФ, А Й ВНУТРІШНЬОГО – КОРУПЦІЮ 

- Про що вас найчастіше питають міжнародні партнери? Що їх цікавить?

- Перше запитання, яке мені ставлять, стосується потреб України. Це свідчить про те, що всіх турбує тема війни в нашій державі. 

Друге запитання, яке мені ставлять, пов’язане із доброчесністю: “Як ми можемо бути впевнені в тому, що Україна використовує отримані кошти відповідно до призначення?”. У мене є дуже проста відповідь. Вона зводиться до того, що в Україні зараз великий запит на нульову толерантність до корупції. Президент України та вище керівництво держави це чітко демонструє. 

Наприклад, у ситуації з головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим, якого задокументували на отриманні потенційної неправомірної вигоди в розмірі 2,7 млн доларів, реакція була миттєвою. Аналогічна реакція була продемонстрована у скандалах щодо закупівель Міністерства оборони. Це свідчить про те, що зараз і Президент України, і Верховна Рада, і все політичне керівництво держави роблять усе для того, щоб від України відмити ярлик держави, в якій панує корупція. 

Сьогодні перед нами стоїть дуже велика робота – побороти не тільки зовнішнього ворога, Російську Федерацію, а й побороти внутрішнього ворога. Йдеться про корупцію, яка інколи проявляється на різних владних рівнях.

НА ВІЛЬНЮСЬКОМУ САМІТІ НАТО ХОЧЕМО ОТРИМАТИ ЗАПЕВНЕННЯ ЩОДО ПРИЙНЯТТЯ ЗАЯВКИ УКРАЇНИ НА ВСТУП

- Щодо НАТО. Україна має великі очікування на липневий саміт Альянсу у Вільнюсі. Які настрої серед партнерів зі скандинавських країн переважають у питанні євроатлантичної інтеграції України?

- Завдяки роботі Президента Володимира Зеленського ми сьогодні маємо 18 країн, які висловили свою готовність підтримати Україну на шляху до НАТО. Ми дуже хочемо, щоб саме на вільнюському саміті Україна отримала запевнення в прийнятті заявки на вступ, а також чітке розуміння щодо строків і процесу євроатлантичної інтеграції. 

Нам дуже довго говорили про “фінляндизацію” України, про те, що Україна має йти шляхом Фінляндії. Тепер ми готові йти шляхом Фінляндії, яка за короткий термін стала членом НАТО. Ми обираємо цей шлях і бажаємо успіху Швеції, яка вже за крок до Альянсу. 

Ми готові пройти цей шлях з гідністю і стати наступним членом НАТО. Для України це питання надзвичайно важливе, але для Альянсу так само. Вступ української армії до НАТО буде максимальним підсиленням спроможності союзу.

- Із ким ви плануєте провести зустрічі у Швеції, з якими меседжами будете звертатися до партнерів? 

Давайте наш улюблений чемпіонат України по срачу відкладемо на після нашої перемоги

- У Швеції заплановані зустрічі на найвищому рівні – із королем, спікером парламенту, прем'єр-міністром. Також маю виступити в парламенті Швеції. Меседжі всюди однакові: підтримка і допомога для України, виконання висловлених обіцянок. Ми не можемо очікувати постачання зброї більш тривалий час, аніж це необхідно для України. Максимально концентруюся на цьому питанні, щоб допомогти Збройним Силам України. Все інше буде після того, як ми переможемо. 

Єдина мета та бажання – перемога України у цій війні. Будь-які сварки, внутрішні зведення рахунків треба відкладати. Давайте наш улюблений чемпіонат України по срачу відкладемо на після нашої перемоги. Маємо зробити все, щоб зберегти державність, зберегти нашу Україну. 

НА ДИПЛОМАТИЧНОМУ РІВНІ ЩОДЕННО ТРИВАЄ КРОПІТКА РОБОТА ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

- Зараз відбуваються насправді історичні події: світ демонструє безпрецедентну підтримку України. Безперечно, насамперед це відбувається завдяки героїчній боротьбі українських Сил оборони, але паралельно триває активна політична робота на дипломатичному рівні. Наприклад, зараз Президент України Володимир Зеленський здійснює низку знакових офіційних візитів, бере участь у важливих міжнародних заходах. Які результати такої міжнародної активності глави держави? 

- Минуло чотири роки, як відбулась інавгурація Президента Володимира Зеленського. Ми всі відчували піднесення, адже це стало підтвердженням того, що Україна демократична держава, яка має право на вибір. І саме за це право держава б'ється й сьогодні. 

Після інавгурації глава держави зробив дуже важливі політичні речі: оголосив про розпуск Верховної Ради, провів ротацію в Кабінеті Міністрів... Минуло чотири роки, а здається, ніби все життя. Чого за ці роки Україна тільки не бачила – COVID-19, який уже не здається таким страшним, бо розпочалась повномасштабна війна. 

24 лютого 2022 року в Україні сталася, мабуть, найстрашніша подія за всю новітню історію. Якщо ми говоримо про роль особистості в історії, Володимир Зеленський – це той президент, який надав перевагу своєму місцю в підручниках історії перед місцем у списку журналів Forbes. 

До речі, це унікальний випадок, коли керівник країни зламав одвічну традицію в найскладніші для держави часи "керувати" Україною в екзилі. Будемо чесними, адже, як свідчить історія, і Мазепа у 1709 році, і Скоропадський у 1918 році, і Грушевський у 1919 році зробили інший вибір. Це треба цінувати. І не робити помилок, які українські керманичі зробили, зокрема 100 років тому, коли в сварках втратили українську державність. Війна ще не закінчилась. Перемогу ще не здобули.  Тому треба єднатися та берегти цю єдність. Адже якщо раніше ми виходили з тези, що "кожен з нас – Президент", то тепер, мабуть, усе більше стає очевидним, що "Президент – це кожен з нас."

Сьогодні, мабуть, немає у світі більш важливого питання, аніж перемога України в цій війні

Попри те, що війна триває більше року, рівень підтримки України не зменшується. Президент України зараз перебуває на саміті G7, яка зараз перетворилась фактично у формат "Сімка + Україна". Перед цим він узяв участь у саміті Ліги арабських націй. Ще раніше він відвідав Італію, Німеччину, Францію і Велику Британію, щоб збільшити кількість країн, які формально вирішили підтримувати Україну на шляху до НАТО, до 18-ти. Це вже більшість з усіх членів НАТО. 

Окрім того, глава держави їздив до Північної Європи, де вдалося отримати домовленості щодо підтримки від нордичних країн, домовитися про питання, пов'язані зі створенням міжнародного компенсаційного механізму. 

На дипломатичному рівні щодня відбувається кропітка робота. Цим займаються і Президент, і парламент, і уряд. Але в основі, безперечно, – героїчність українського народу і велика звитяга українських військових. Ми всі гуртом не даємо можливості згаснути темі України у світі. Відкинути явну втому. Закликаємо підтримувати нас у нашій справедливій боротьбі.

Сьогодні, мабуть, немає у світі більш важливого питання, аніж перемога України в цій війні.

Адже саме перемога нам прокладає шлях до миру. Цей мир потрібен усім цивілізованим країнам. Президент України Володимир Зеленський запропонував формулу справедливого миру. Це – 10 чітких і конкретних пунктів. Ми готові співпрацювати з усіма країнами, які хочуть взяти участь у мирному процесі, але ці 10 пунктів мають бути основою майбутнього миру. Справедливого миру. Миру на умовах України.

- Дякую за розмову!

Ангеліна Страшкулич
Фото Вадима Сарахана, пресслужба Верховної Ради

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-