Саміт НАТО у Вільнюсі: Україна готує два пакети для обговорення

Саміт НАТО у Вільнюсі: Україна готує два пакети для обговорення

Укрінформ
Україна опрацьовує з НАТО політичний і практичний пакети, з якими вона вийде на саміт Альянсу у Вільнюсі 11-12 липня.

Про це заявила голова місії України в НАТО Наталія Галібаренко під час брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ.

Вона умовно поділила підготовку до липневого саміту НАТО на два пакети - політичний і практичний.

«Пакет політичний: йдеться про те, що ми хочемо вивести наші політичні відносини на нову інституційну основу, тут ми говоримо про те, щоб перетворити діючу Комісію Україна-НАТО на Раду Україна-НАТО, яка дозволить нам ухвалювати й обговорювати деякі рішення з членами Альянсу, а не окремо», - сказала Галібаренко.

Дипломатка пояснила, що в рамках другого – практичного – пакета мова про те, що саме для України буде створений багаторічний план, який допоможе наблизити надалі взаємосумісність України: «Йдеться про допомогу ЗСУ і так само йдеться про велике збільшення фінансування існуючого зараз комплексного пакета допомоги».

Читайте також: Стефанчук про вступ України в НАТО: Більшість країн-членів висловили свою формальну підтримку

«Тобто, якщо до цього часу ми прагнули комплексного пакета допомоги, закуповували аптечки, зимовий одяг, антидрони для наших Збройних сил, то тепер говоримо про те, що наступні проєкти вже будуть носити більш середньо- і довгостроковий характер», - зазначила голова місії.

За словами Галібаренко, мова йде про такі проєкти, як гуманітарне розмінування, медична реабілітація і поступовий перехід на зброю натівського стандарту, що також передбачатиме проведення і продовження навчань й тренувань для українських військових.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський перед самітом G7, який відбувся минулого тижня в Японії, закликав країни «Групи семи» визначитися щодо гарантій безпеки для України до зустрічі лідерів НАТО у Вільнюсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-