Столтенберг розповів, чого Україні очікувати від липневого саміту НАТО

Столтенберг розповів, чого Україні очікувати від липневого саміту НАТО

Укрінформ
На липневому саміті НАТО Україна отримає запевнення про допомогу з боку союзників і готовність підтримати членство Києва в Альянсі.

Про це під час виступу в межах Копенгагенського саміту демократії заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає власний кореспондент Укрінформу.

За словами генсека НАТО, члени Альянсу на саміті у Вільнюсі повинні підтвердити свою політичну, військову і практичну підтримку України. Він підкреслив, що союзники в липні повинні “надіслати дуже чіткий меседж підтримки України”.

“Що стосується членства, то я очікую від союзників по НАТО, що вони скажуть: Україна стане членом НАТО, про що вже декілька разів говорилося”, - зазначив Столтенберг.

Читайте також: НАТО на саміті у Вільнюсі має надати Україні гарантії безпеки – Расмуссен

За його словами, Україна має самостійно обирати своє майбутнє, москва жодним чином не повинна впливати на рішення про членство України в Альянсі. Він додав, що двері до НАТО “залишаються відкритими”.

Генсек НАТО підкреслив, що від липневого саміту НАТО він очікує на затвердження багатоцільової програми підтримки України, де робота вестиметься над тим, як Україні допомогти перейти з доктрини стандартів радянської епохи до стандартів НАТО, що допоможе в майбутньому в набутті Україною членства в Альянсі.

Читайте також: Україна очікує на саміті НАТО визначення алгоритму приєднання та гарантій безпеки - Зеленський

Торкаючись питання гарантій безпеки для України під час саміту НАТО, Столтенберг підкреслив, що з цього приводу тривають консультації між союзниками перед самітом. Утім, він зауважив, що всі погоджуються: потрібно надавати військову допомогу Україні для перемоги у війні. Генсек НАТО нагадав, що союзники по НАТО надали Україні допомоги на понад 150 млрд євро, а нові пакети військової допомоги нещодавно оголосили Німеччина та США.

Столтенберг зауважив, що саміт НАТО відбуватиметься у критичний момент для безпеки. Тож союзники мають показати, що НАТО є найсильнішим і найуспішнішим альянсом в історії, і він залишатиметься об’єднаним. За його словами, під час саміту має бути затверджена нова програму для подальшого відлякування агресора. Він додав, що в умовах підтримки Альянсом України треба уникнути поширення війни за межі України.

Читайте також: Військовий комітет НАТО підтвердив непохитну підтримку України

Генсек НАТО також зазначив, що на саміт буде запрошено країни Азійсько-тихоокеанського регіону - Японію, Південну Корею та Австралію - щоб продемонструвати своє партнерство з ними.

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі.

Президент Володимир Зеленський закликав Північноатлантичний альянс ухвалити на цьому саміті позитивне політичне рішення про членство України в НАТО. 

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-