Військовий комітет НАТО підтвердив непохитну підтримку України

Військовий комітет НАТО підтвердив непохитну підтримку України

Укрінформ
Керівники оборони країн-союзниць, які провели сьогодні зустріч у форматі Військового комітету НАТО, визначили стратегічні напрямки розвитку спроможностей Альянсу та підтвердили непохитну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Про це сьогодні під час пресконференції у штаб-квартирі НАТО сказав голова Військового комітету адмірал Роб Бауер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна, яку росія розраховувала завершити за три дні, вступила у п’ятнадцятий місяць. Зростаюча рішучість та мужність українських військ та українського народу продовжують нас вражати. Сьогодні ми присвятили спеціальну сесію розгляду воєнної ситуації в Україні та навколо неї. Український військовий представник надав деталізовану інформацію щодо ситуації на місцях, та виклав потреби України для продовження боротьби за те, що належить їй по праву», - сказав Бауер.

«Керівники оборони країн-союзниць підтвердили свою незмінну підтримку, - немає жодних сумнівів, що НАТО буде підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним», - додав керівник Військового комітету НАТО.

Він застеріг проти хибних помилок в оцінці поведінки росії: вона не зупиниться в Україні, оскільки її амбіції сягають далеко за російські кордони. Це знайшло свій прояв в Абхазії та у Північній Осетії, у Придністров’ї тощо. Раз за разом росія намагалася порушити основи міжнародного порядку, що оснований на правилах. Саме вона підштовхнула НАТО до посилення колективної оборони. Це стосується не лише країн Альянсу та України, але всіх вільних демократій по усьому світу.

«Фундаментальна різниця між реагуванням на кризи та колективною обороною в тому, що в обороні не ми, але наш противник визначає часові рамки. Ми маємо бути готовими до факту, що конфлікт може проявитися у будь-який час. НАТО готувалося до цієї нової ери роками. Ми проводили моніторинг тенденцій у дедалі зростаючій агресивності в поведінці росії. Разом ми здійснили найбільше посилення колективної оборони з часів завершення холодної війни. Але ця робота ще не завершена», - сказав військовий керівник Альянсу.

Він зауважив, що сьогодні Військовий комітет розглянув регіональні плани з розвитку військових спроможностей Альянсу, які точно визначатимуть, які ресурси і спроможності потрібні союзникам для надійної оборони проти будь-якого потенційного агресора. Ці плани будуть винесені на розгляд глав держав та урядів НАТО під час саміту у Вільнюсі у липні поточного року.

«Всі наші зусилля зосереджені на тому, щоб політична воля країн-союзниць співпадала з їх військовими спроможностями. Це більш важливо зараз, ніж будь-коли раніше. російська агресивна війна проти України є найбільшою загрозою для євроатлантичної безпеки протягом десятиліть. Протягом минулого року світ незворотньо змінився. НАТО буде продовжувати робити те, що вміє найкраще, - об’єднувати, адаптуватися та захищати», - сказав Бауер.

Читайте також: На саміті НАТО Україна розраховує отримати чіткі часові рамки щодо членства - Стефанчук

Він нагадав, що зараз збройні сили країн-союзниць об’єднують 3,2 мільйона людей у військових одностроях, і всі вони працюють для однієї мети – надійно захистити мільярд громадян, що проживають на території Альянсу, та демократичні цінності, які вони поділяють. Їх відданість та рішучість надсилають чіткий сигнал потенційному агресору – НАТО буде захищати кожен дюйм власної території.

«Це також свідчить про те, що разом ми є набагато сильнішими, ніж поодинці», - наголосив адмірал.

Як відомо, Військовий комітет НАТО є найвищим органом військового управління Альянсу, який визначає потреби оборони та розвитку збройних сил для забезпечення колективної оборони союзників, на виконання політичних рішень лідерів країн НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-