На саміті НАТО Україна розраховує отримати чіткі часові рамки щодо членства - Стефанчук

На саміті НАТО Україна розраховує отримати чіткі часові рамки щодо членства - Стефанчук

Укрінформ
На саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі Україна розраховує отримати чітке визначення часових рамок щодо свого членства в НАТО.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт ВР, про це Руслан Стефанчук заявив під час відеоконференцій зі спікеркою парламенту Словенії Уршкою Клаклчар Зупанчич та т.в.о спікерки парламенту Румунії Аліною Штефанією Горгіу,

«Для нас вкрай важлива підтримка євроатлантичного шляху на всіх рівнях. Це б засвідчило вашу відповідальну та незмінну позицію у підтримці таких прагнень України. І це б продемонструвало провідну роль парламентів у важливому для усіх нас питанні», — сказав Голова Верховної Ради.

Він зазначив, що у квітні ВР звернулася до всіх парламентів країн НАТО із закликом ухвалити резолюції (заяви) щодо підтримки приєднання України до Організації Північноатлантичного договору. Стефанчук підкреслив, що такі резолюції продемонстрували б потужну підтримку прагнень України у якнайшвидшому набутті членства в Альянсі. Тому він закликав парламенти Словенії та Румунії ухвалити заяви на підтримку євроатлантичних намірів України.

Голова ВР подякував колегам за сталу та широку підтримку України їхніми країнами й народами протягом всього періоду повномасштабного вторгнення росії та наголосив, що це важливо для нашого подальшого поступу євроінтеграційним і євроатлантичним шляхами.

Читайте також: Стефанчук обговорив із головою парламенту Португалії інтеграцію України до ЄС та НАТО

Окремо зі спікеркою парламенту Словенії обговорювалася важливість визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. «Це питання історичної справедливості, адже росія не змінила свої підходи та принципи. Як і 90 років тому, так і сьогодні вона чинить свідомий геноцид на Українській землі», - наголосив Стефанчук.

Очільниця парламенту Словенії привітала Україну із набуттям статусу кандидата на членство в Євросоюзі та запевнила у подальшій підтримці прагнень нашої держави стати повноцінним членом ЄС та НАТО.

«Словенія є активним членом ЄС та промоутером миру. І звісно ми визнаємо і знаємо все, що відбувається в Україні. Ми боремося з дезінформацією і поширюємо правду про те, що відбувається в Україні», - зауважила Уршка Клаклчар Зупанчич.

Вона також наголосила на посиленні міжпарламентської дипломатії, яка останнім часом стала важливим чинником у відносинах країн та парламентів. Адже саме парламенти є «представниками народу «і наша мета доносити правдиві послання до людей».

Читайте також: Стефанчук зустрівся з президентами Словаччини і Чехії

Керівниця парламенту Румунії Аліна Штефанія Горгіу також закцентувала на тому, що її країна підтримує наші євроатлантичні прагнення і надалі залишатиметься поряд з України в боротьбі проти російської агресії.

Вона нагадала, що парламент Румунії постійно працює над політичними питаннями, які є важливими для допомоги Україні, зокрема, щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу та засудження збройної агресії росії. І це, за словами спікерки, не зміниться, допоки український народ не отримає мир та перемогу.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-