Зеленський закликав НАТО ухвалити рішення про членство України на саміті у липні

Зеленський закликав НАТО ухвалити рішення про членство України на саміті у липні

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський закликав Північноатлантічний альянс ухвалити позитивне політичне рішення про членство України в НАТО на липневому саміті.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це глава Української держави заявив у понеділок у своєму відеозверненні до учасників Копенгагенського саміту демократії.

"Настав час прибрати найбільшу безпекову невизначеність у Європі, тобто ухвалити позитивне політичне рішення про членство в НАТО. Це варто зробити вже на липневому саміті Альянсу. Це буде вчасний сигнал – сигнал, що немає навіть найменшої вірогідності, що демократія програє чи поступиться своїми цінностями у цій війні", - сказав Зеленський.

Також він наголосив на важливості продовження військової підтримки України: "Зброя, бронетехніка, авіація, ППО, гармати, снаряди та все що потрібно на полі бою. Демократія може і мусить довести, що вона потужніша".

Читайте також: Франція стала 18 державою, яка підписала декларацію щодо руху України в НАТО

Крім того, необхідно продовжувати тиск економічний та політичний тиск на росію. "Тиск права і відповідальності за скоєне – це треба збільшувати, щоб агресор відчував, що йому не обіграти демократію", - заявив Президент України.

Зеленський зазначив, що демократія "може програти у серцях людей світу, якщо у них запанує страх, що у світі дозволено робити те, що робить росія". "Ось чому не можна пробачити російську агресію та не можна заморозити страждання та неволю, які росія принесла на українську землю. Потрібна чітка перемога над агресором, потрібен приклад тут і зараз, що демократія не здає своїх", - заявив він.

Український лідер також вказав на те, що "геополітичні погрози деспотії розчиняються у повітрі, коли деспот усвідомлює, що його відповідальність за агресію не лише обіцяна, але й надійно гарантована". "Санкції проти агресора, замороження та конфіскація його активів, трибунал щодо злочину агресії – це ті речі, які не дозволять цій агресії перерости у десятки подібних", - підкреслив Зеленський.

Читайте також: Немає жодної раціональної причини, чому наші воїни досі не в НАТО - Зеленський

Як повідомлялося, зустріч глав держав і урядів НАТО відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба раніше повідомив, що ухвалення рішення про членство України в НАТО нині залежить від чотирьох країн-членів Альянсу, одна з яких "велика і важлива".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-