ЄС має визначити, якою буде структура Європейської безпеки після перемоги України – Ландсбергіс

ЄС має визначити, якою буде структура Європейської безпеки після перемоги України – Ландсбергіс

Укрінформ
Агресія рф проти України стала потрясінням для всієї системи європейської безпеки, тож ЄС має зосередити увагу на тому, якою буде оновлена архітектура європейської безпеки після перемоги України у війні.

Про це сьогодні у Стокгольмі перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich) заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс (Gabrielius LANDSBERGIS), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Однією із найбільш важливих тем цієї зустрічі у Стокгольмі, як завжди, буде російська військова агресія проти України. Прийшов час, щоб спробувати перевести дискусію від тактики на полі бою до більш стратегічних цілей, говорити про те, що можна буде назвати Європейською архітектурою безпеки у майбутньому. Існуюча система була суттєво вражена, дехто навіть говорить, що вона була зруйнована. Тож формат Gymnich, неформальна зустріч міністрів, є нагодою, щоб обговорити, як ми бачимо формування такої архітектури після завершення цієї війни», - сказав литовський урядовець.

Він зауважив, що його країна має своє бачення, як дістатися до перемоги та як реструктурувати безпеку європейського континенту.

«Україна має перемогти у цій війні та відновити свою територіальну цілісність й суверенітет. Це єдиний шлях, який ми можемо забезпечити, щоб наступний конфлікт не трапився знову в Україні або на Європейському континенті», - наголосив Ландсбергіс.

Коментуючи відносини між Євросоюзом і Китаєм, які також є темою обговорення під час зустрічі міністрів у Стокгольмі, він зауважив, що ЄС не має повторювати помилок, які були зроблені у відносинах з росією, розробити таку стратегію відносин, яка б дозволяла ЄС зберігати стійкість та знижувати ризики.

«Ми маємо взяти до уваги, що Китай будує новий світовий порядок. Ми не можемо залишатися у цьому пасивними спостерігачами. Ми маємо пропонувати, як ми можемо зміцнити той світ, що існує вже зараз, від якого ми залежимо, і від якого залежать наші партнери», - зазначив міністр закордонних справ Литви.

Відповідаючи на запитання преси щодо можливого роздратування Китаю на санкції, які ЄС може застосувати проти китайських компаній, які допомагають росії обходити санкції, литовський урядовець зауважив, що ЄС має орієнтуватися на власні інтереси, а не на те, як будуть реагувати на них треті країни.

Читайте також: Литва підтримуватиме членство України в ЄС і НАТО аж до її вступу - Ландсбергіс

«Я б дивився на ці речі ширше. Європа має бути дуже чіткою, коли будь-хто обминає санкції за межами Європейського Союзу. Це має бути універсальне послання. Так, якщо китайські компанії роблять це, вони мають отримати це послання. Але будь-які інші країни, що допомагають росії обминати санкції, мають також розуміти, що всі вони також на радарі. Ми маємо думати, перш за все, про інтереси Європи, про європейську позицію, - коли йдеться про росію, Україну або про Китай. Якщо ми будемо боятися, що хтось може бути роздратований, - це буде посланням, що ми не є достатньо сильними», - підкреслив Ландсбергіс.

Як вже повідомляв Укрінформ, сьогодні у Стокгольмі відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ, під час якої європейські урядовці розглянуть найважливіші питання зовнішньої політики ЄС, включаючи підтримку України та визначення стратегії відносин між ЄС і Китаєм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-