Україна готова обговорити мирні ініціативи інших держав - глава МЗС назвав умови

Україна готова обговорити мирні ініціативи інших держав - глава МЗС назвав умови

Укрінформ
Україна готова обговорювати мирні формули та ініціативи інших держав за умови, якщо вони не містять територіальних поступок росії та не ведуть до замороження конфлікту.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції у Гватемалі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ви бажаєте озвучити свою формулу чи ініціативу, ми готові обговорити її, якщо вона поважає два принципи: по-перше, ваша ініціатива не має включати поступки території України росії; по-друге, ваша ініціатива не має вести до замороженого конфлікту замість миру. Це два дуже фундаментальні принципи. Я закликав усі країни зважати на них у своїх міркуваннях», - сказав Кулеба.

Читайте також: Президент Бразилії хоче запропонувати посередництво для миру в Україні

Він підкреслив, що Україна цінує кожну спробу допомогти закінчити війну і вважає найкращим шляхом імплементацію Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Глава української дипломатії назвав згадані два принципи цілком раціональними, зауваживши, що ніхто б не погодився поступитися ані квадратним метром своєї території загарбнику. Міністр також відзначив, що у 2014-2022 роках Україна давала шанс численним режимам припинення вогню з росією, але це перевело конфлікт у повномасштабне вторгнення.

Читайте також: Кулеба візьме участь у міністерському форумі у Стокгольмі

«Є багато речей, які можуть зробити латиноамериканські країни, аби допомогти відновити мир в Україні. І є одна річ, яку вони мають чітко усвідомити: росія програє в цій війні. росія заплатить за злочини, скоєні в Україні. Країни Латинської Америки мають розробляти закордонну політику стосовно регіону та світу, зважаючи на це», - наголосив Кулеба.

Як повідомлялося, у четвер Дмитро Кулеба розпочав перший в історії візит глави МЗС України до Гватемали.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-