Президент Чехії підтримав створення спецтрибуналу для росії

Президент Чехії підтримав створення спецтрибуналу для росії

Відео
Укрінформ
Президент Чехії Петр Павел назвав створення спеціального трибуналу з розслідування злочину агресії проти України ключовим кроком на шляху до миру і справедливості.

Про це він написав у Твіттері, передає Укрінформ.

«Розслідування цих злочинів є важливим, тому я однозначно підтримую це рішення. Це ключовий крок на шляху не лише до миру, а й до справедливості», - заявив Павел за результатами онлайн-саміту щодо створення трибуналу, який Президент України Володимир Зеленський провів 9 травня.

У відеозверненні чеський лідер нагадав, що Міжнародний кримінальний суд не може розслідувати та ухвалювати вирок у справі стосовно злочину агресії. У цьому зв'язку він наголосив на необхідності активізації зусиль щодо створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України, назвавши це «найвищим пріоритетом».

Читайте також: Коаліція зі створення спецтрибуналу для рф закликала світ підтримати українську формулу миру

Павел зазначив, що цей трибунал повинен мати правове визначення в системі міжнародного права, не суперечити національному законодавству України, а також мати широку підтримку міжнародної спільноти. Водночас, зауважив він, це не має применшувати важливість роботи МКС і його підтримку.

Президент Чехії висловив сподівання, що буде знайдено взаємоприйнятне рішення щодо утворення спеціального органу.

Читайте також: Зеленський звернувся до учасників саміту коаліції зі створення спецтрибуналу для росії

Як повідомлялося, 9 травня Президент Володимир Зеленський провів саміт основної групи, що працює над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. На сьогодні вона налічує 37 учасників.

У вересні 2022 року Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-