Коаліція зі створення спецтрибуналу для рф закликала світ підтримати українську формулу миру

Коаліція зі створення спецтрибуналу для рф закликала світ підтримати українську формулу миру

Заява
Укрінформ
Учасники коаліції зі створення спеціального трибуналу для росіії закликали міжнародну спільноту підтримати застосування до рф належного механізму правосуддя за злочин агресії проти України.

Про це йдеться у спільній заяві учасників коаліції, оприлюдненій на сайті Офісу Президента, передає Укрінформ.

"Ми підтверджуємо, що особи, відповідальні за скоєння злочину агресії проти України, не повинні залишитися безкарними, і закликаємо міжнародну спільноту розглянути відповідні дії, зокрема шляхом створення належного механізму правосуддя для забезпечення ефективної відповідальності за злочин агресії, який викликає стурбованість міжнародної спільноти загалом", — зазначається в документі.

Наголошується, що безпека у Європі та світі взаємопов’язані й можуть бути гарантовані лише за умови повного дотримання міжнародного права, невід’ємними складовими якого є територіальна цілісність і політична незалежність держав, заборона застосування сили й невід’ємне право держав на самооборону, як це відображено у Статуті ООН.

Учасники коаліції висловлюють глибоку повагу до мужності й витривалості Збройних сил України, які стали міцним щитом для всіх європейських націй за підтримки держав світу.

Читайте також: Зеленський звернувся до учасників саміту коаліції зі створення спецтрибуналу для росії

"Україна платить високу ціну не лише за своє майбутнє, а й за безпеку та майбутнє інших. Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку народу України, який бореться за захист своєї незалежності на тлі російської агресії", - сказано в заяві.

Серед іншого, учасники коаліції заявляють про підтримку принципів справедливого та тривалого миру, відображених у формулі Володимира Зеленського. Вони підтримують імплементацію згаданої ініціативи та закликають до аналогічного кроку всі держави.

"Ми наголошуємо, що будемо пліч-о-пліч з Україною в її боротьбі проти російського агресора та закликаємо до повного відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, що поширюються на її територіальні води. Ми закликаємо весь світ якомога швидше підтримати та надати допомогу Україні", - підкреслюють автори заяви.

Учасники коаліції рішуче засуджують "незаконну, невиправдану та неспровоковану збройну агресію росії, яка грубо порушує Статут ООН", а також будь-які злочини та звірства, вчинені російськими військами й посадовими особами, включно з атаками проти цивільних, пов’язане з конфліктом сексуальне насильство й інші воєнні злочини та злочини проти людства.

Також вони закликають росію негайно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України та повернути всіх депортованих, зокрема дітей.

Читайте також: Зеленський: Україна працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу, а не гібридного

"Ми підтверджуємо нашу відданість притягненню винних до відповідальності згідно з міжнародним правом та підтримуємо зусилля міжнародних механізмів, включно з Міжнародним кримінальним судом, московським механізмом ОБСЄ та Незалежною міжнародною слідчою комісією ООН щодо України", — зазначається в документі.

Учасники коаліції наголошують на необхідності досягнення справедливості, як це передбачено в Бучанській декларації щодо відповідальності за найтяжчі злочини проти міжнародного права, скоєні на території України.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня Володимир Зеленський провів саміт основної групи, що працює над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-