Україні треба готуватися до складних переговорів про вступ до ЄС - Єльченко

Україні треба готуватися до складних переговорів про вступ до ЄС - Єльченко

Укрінформ
Україні треба готуватися до складних переговорів про вступ до ЄС, особливо по тих переговорних главах, які стосуються аграрної сфери.

Таку думку висловив колишній постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

Дипломат зауважив, що переговори – це дуже складний і тривалий процес, у ході якого не варто недооцінювати домашню роботу, яку Україна має виконати, зокрема здійснити політичні і юридичні реформи.

За словами Єльченка, попри розуміння з боку європейських партнерів, що під час війни втілити їх складно, ці реформи ніхто не скасує.

«Стосовно самих переговорів, це в першу чергу висновки Єврокомісії, які вона має надавати по кожній переговорній главі – там їх дуже багато. Потім якщо в окремих країн є свої зауваження, а ми бачимо, наприклад, останні проблеми, які виникли між нами і Польщею, між нами і Словаччиною щодо постачання агропромислової продукції, вони їх висловлюють», - сказав колишній постпред України при ООН.

Він зауважив, що не треба применшувати цих проблем, тому що Україна як велика аграрна країна з якісною продукцією є природним конкурентом для таких схожих на нас країн, як Польща, Болгарія Румунія і Словаччина.

Читайте також: Шмигаль: Ставимо амбітні цілі – через два роки бути готовими до вступу в ЄС

«Нам треба бути готовими до складних переговорів. Це і квоти, і розміри субсидій – дуже багато всього, у чому можуть розібратися лише вузькопрофільні фахівці, які у нас в уряді є. Я щиро бажаю їм успіху, тому що це не просто так – сіли, погодили і проголосували. Треба вести боротьбу за кожне слово, за кожний пункт, за ті умови, на яких ми будемо вступати в ЄС, щоб не постраждали цілі сфери нашої економіки», - застеріг дипломат.

На його думку, можна говорити "про космос і літаки «Антонов», але сьогодні Україна може реально запропонувати велику кількість високоякісної сільськогосподарської продукції, яка має попит у Європі.

«Але є країни, які також хотіли б продавати свою продукцію туди. Тож треба готуватися до складних переговорів», - наголосив Єльченко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з главою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві заявив, що вже настав час для позитивного рішення щодо відкриття переговорів про членство України в Європейському Союзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-