Посольство України у ФРН запроваджує новий формат Дня пам’яті та примирення

Посольство України у ФРН запроваджує новий формат Дня пам’яті та примирення

Укрінформ
Посольство України у ФРН започатковує новий формат вшанування Дня пам’яті та примирення 8 травня.

Про це посол Олексій Макеєв повідомив кореспондентові Укрінформу.

За його словами, українські дипломати свідомо відмовляються від покладання вінків та квітів до радянських меморіалів або місць із радянською символікою у німецькій столиці. Натомість українці в Німеччині спільно вшанують пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни.

Посол нагадав, що українці зробили значний внесок у перемогу над нацизмом, ціна якого - надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років, коли на території Україн загинуло понад вісім мільйонів осіб.

«Українці воювали проти нацизму з перших годин війни та до перемоги. Пліч-о-пліч з іншими народами – представниками країн трансатлантичної антигітлерівської коаліції, у лавах Червоної армії воювало близько шести мільйонів українців. Сьогодні наша країна захищає Європу та перемагає новий нацизм, так званий рашизм. І в цій війні ФРН є нашим союзником», - заявив дипломат.

Читайте також: На меморіалах у Берліні заборонили українські та російські прапори на травневі свята

Тож зранку 8 травня Макеєв покладе квіти до центрального німецького меморіалу жертвам війн і тиранії Neue Wache разом із державним міністром МЗС ФРН Тобіасом Лінднером та обербургомістром Берліна Каєм Вегнером.

Посол також відвідає будівлю Рейхстагу, де буде організоване спільний підхід з депутатами німецького Бундестагу до історичних написів, зроблених бійцями Червоної армії у травні 1945 року, - «Київ», «Харків», «Львів», «Сімферополь», «Ялта», «Житомир».

«Поряд із вшануванням подвигу тих, хто боровся з нацизмом і переміг його, ми також пам’ятаємо про інші жертви війни. Це остарбайтери, діти війни, цивільні особи, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл», - зазначив посол. 

У цей день працівники дипмісії долучаться до пам’ятного ходу до тих місць у Берліні, де утримувалися українські примусові працівники. Захід організовано українськими об’єднаннями Берліна. «Ми пройдемо цим тихим маршем разом з багатьма іншими українцями, які у дитинстві чули сімейні історії, як їхні пращури були свідками тієї жахливої війни, щоб вшанувати пам’ять про них», - сказав Макеєв.

Читайте також: Раді пропонують скасувати святкові дні 8 березня та 1 травня

Він додав: «Ми добре пам’ятаємо ціну війни Другої світової. І, на жаль, переживаємо нову страшну війну зараз. Це війна у самому центрі Європи, війна з цинічною пропагандою, імперіалізмом, шовінізмом та історичним реваншизмом... Ми не покладатимемо квіти до місць, які ретранслюють сталінську і російську пропаганду. Україна чітко визначила своє місце в Європі та у світовій історії, й це схвально сприйняли наші друзі та партнери. Час виправлення історичних помилок настав. Україна повертає собі своє, свою історію та пам’ять про неї», - заявив дипломат.

Він також зауважив, що російська федерація намагається привласнити перемогу над нацизмом та маніпулювати цим у сучасному світі. «Ми наголошуємо, що жодна країна не має монополії на перемогу над нацизмом. Перемога – це результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів», - підкреслив Макеєв. 

Як повідомлялося, у Відні в День пам’яті та примирення 8 травня пройде український культурний захід, у межах якого на площі відбудеться публічний показ фільму "Будинок зі скалок".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-