На меморіалах у Берліні заборонили українські та російські прапори на травневі свята

На меморіалах у Берліні заборонили українські та російські прапори на травневі свята

Укрінформ
Берлінська влада вдруге поспіль заборонила використання української і російської символіки на 8 та 9 травня на меморіалах радянських воїнів у Трептовпарку, Тіргартені та Шенгольцер Гайде та поруч з ними.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на розпорядження поліції німецької столиці.

«У центрі уваги цих днів – гідне вшанування пам’яті загиблих воїнів колишньої Радянської Армії, які разом з іншими збройними силами сприяли визволенню Німеччини та світу від нацистської диктатури», - зазначається у пресрелізі. 

У поліції вирішили, що для забезпечення порядку на меморіалах радянських воїнів у Трептовпарку, Тіргартені та Шенгольцер Гайде та поруч з ними заборонено використовувати символи, такі як: російський та український прапори, георгіївські стрічки, уніформа або частини уніформи, зокрема, в модифікованих формах. Також заборонено виконання маршів або військових пісень, вигукування лозунгів, які, з огляду на нинішню ситуацію, можуть потурати, прославляти чи звеличувати війну рф проти України.

Читайте також: СКУ закликав провести напередодні 9 травня мирні антиросійські акції

Від названих правил, втім, звільняються ветерани Другої світової війни, дипломати та представники та делегації держав, які братимуть участь в офіційних пам’ятних заходах від імені держав, які безпосередньо брали участь у визволенні Німеччини.

До того ж зібрання за межами визначених локацій не підлягають жодним обмеженням окрім загальних. 

У поліції підкреслили, що 8 і 9 травня виповнюється 78 років з дня визволення Німеччини від націонал-соціалізму, цей день також знаменує закінчення Другої світової війни в Європі. Пам’ять та повага до меморіалів радянським воїнам мають бути збережені і на тлі російсько-української війни. 

«Ця війна не повинна руйнувати правила та традиції у Берліні», - вважають правоохоронці. Вони посилаються при цьому на німецько-російський закон про догляд за військовими могилами від 16 грудня 1992 року, згідно якого поліція Берліна зобов'язана охороняти радянські меморіали та військові могили з огляду на історичну відповідальність Німеччини.

Читайте також: У Молдові штрафуватимуть за георгіївську стрічку 9 травня

Українці в Берліні планують, серед іншого вшанувати пам’ять загиблих 8 травня у меморіалу Neue Wache та провести ввечері велику ходу. Попередні кілька років проходили заходи біля меморіалу в Тіргартені. 

Загалом на 8 та 9 травня заплановано близько 30 заходів, пов’язаних із закінченням війни. 

Нагадаємо, минулого року вперше було заборонено, з огляду на російську війну, використовувати символіку, причому не лише російську, але й українську, що викликало обурення в українській громаді.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-