Кулеба привітав звіт ОБСЄ щодо викрадення росією українських дітей

Кулеба привітав звіт ОБСЄ щодо викрадення росією українських дітей

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав звіт Організації з безпеки і співробітництва в Європі щодо примусового вивезення росією українських дітей з тимчасово окупованих територій.

Про це він написав у Твіттері, передає Укрінформ.

«Я вітаю звіт ОБСЄ про примусове переміщення росією українських дітей в межах «московського механізму». Його висновки потужні: дії росії називають воєнними злочинами та злочинами проти людяності. Я наполягаю на тому, що росія мусить повернути наших викрадених дітей і понести відповідальність за свої дії», - наголосив Кулеба.

"московський механізм" – процедура, передбачена документом Конференції з людського виміру ОБСЄ, що проходила 1991 року в москві.

Цей механізм, зокрема, дає змогу групі з десяти і більше держав-учасниць ОБСЄ створити місію незалежних експертів для вивчення особливо серйозної загрози виконанню зобов’язань у сфері прав людини в одній з країн-учасниць. У координації з постійним органом ОБСЄ у людському вимірі – Бюро з питань демократичних інститутів та прав людини – така місія має встановити відповідні факти, підготувати звіт, а також може надати рекомендації щодо можливих рішень.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Метою росії залишається знищення нашої державності

Як повідомлялося, у березні та червні 2022 року після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ двічі задіювали "московський механізм", який передбачає документування місією експертів порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі. За результатами командою експертів було представлено відповідні доповіді.

16 березня було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

У доповіді наголошується, що російською владою скоєні численні порушення у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у самій рф. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Читайте також: Цимбалюк розповів про очікування України від головування Болгарії на безпековому форумі ОБСЄ

Задокументовані випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-