Україна в ОБСЄ: Метою росії залишається знищення нашої державності

Україна в ОБСЄ: Метою росії залишається знищення нашої державності

Укрінформ
Головною метою рф залишається захоплення всієї території України та знищення державності, а закликами до"переговорів" москва прикриває бажання отримати час для підготовки нової агресії.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ.

"Захоплення всієї території України та знищення її державності залишається головною метою російської федерації. Коли після років переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи та формату "Нормандської четвірки" рф розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, вона лише підтвердила свої наміри реалізувати давній план знищення України як незалежної та суверенної держави", - сказала вона.

Костенко вказала, що після понад 14 місяців високоінтенсивних бойових дій рф продовжує намагання просунутися вперед і захопити всю територію Донецької області, де найскладніша ситуація спостерігається в районі Бахмута.

"За поточними оцінками, лише в районі Бахмута російська федерація зосередила 25 600 військовослужбовців, на озброєнні яких 65 танків, 450 бронемашин, 154 одиниці ствольної артилерії та 56 реактивних систем залпового вогню. Лише подумайте, аби захопити населений пункт з довоєнним населенням близько 70 тис. осіб, рф була змушена розгорнути оперативне угруповання сил, яке можна порівняти із загальною військовою потужністю деяких європейських країн", - зазначила заступниця очільника української місії в ОБСЄ.

Читайте також: росія ухвалює дедалі відчайдушніші військові рішення – Британія в ОБСЄ

Водночас вона підкреслила, що попри таку чисельну перевагу російських військ, Збройні Сили України тримають оборону і завдають ворогу тяжких втрат: "Будь-які територіальні здобутки, яких вдалося досягти російській регулярній армії та "вагнерівцям" у Бахмуті, далися величезною ціною загиблих у безглуздих спробах захопити це українське місто".

Костенко поінформувала, що загалом з початку вторгнення росія вже втратила понад 191 940 солдатів, 3 702 танки, 7 199 бронемашин, 308 літаків і 294 вертольоти.

"Лише усвідомивши справжню мету війни кремля – знищення української державності, можна зрозуміти, чому жорстокість і невибірковість є характерною рисою російської військової тактики", - наголосила представниця української місії, нагадавши про нещодавні ракетні обстріли житлових та цивільних об’єктів в Умані та Павлограді.

"Ці цілеспрямовані атаки на цивільне населення – лише деякі з багатьох російських воєнних злочинів, спрямованих на те, щоб посіяти страх і підірвати волю українського народу до опору та боротьби з державою-агресором. Такі дії російських збройних сил є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та зобов'язань у сфері прав людини", - наголосила Костенко.

Читайте також: Унаслідок обстрілу Херсонщини вже загинула 21 людина, 48 - поранені

Вона підкреслила, що кремлівський режим не демонструє жодних ознак готовності припинити цю криваву війну, та "ані велика кількість жертв, ані руйнівні наслідки для власної країни не змогли змінити агресивні плани президента путіна".

"Російський ракетний терор, безвідповідальна риторика з брязканням ядерною зброєю та наполегливі спроби мобілізувати хоча б деяких іноземних союзників є чіткими свідченнями рішучості кремля продовжувати війну, незважаючи на її ціну", - додала представниця української місії в ОБСЄ.

Також вона вказала на очевидність того, що заклики москви до "перемир'я" та "переговорів" без деокупації української території "можуть лише завести нас у пастку, даючи державі-агресору час для зміцнення свого військового потенціалу та підготовки до нової агресії".

Україна, як ніхто інший у світі, прагне відновити мир, заявила Костенко. Однак "мова йде не про мир за будь-яку ціну і не про мир за рахунок суверенітету та незалежності, а про мир, який буде справедливим і тривалим" і який бути досягнутий лише за умови повного відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни – Матвійчук в ОБСЄ

"Україна веде війну самооборони за свою незалежність і саме своє існування. Якщо Україна перестане чинити опір, вона буде знищена. Якщо росія виведе свої війська з території України і припинить бойові дії, це приведе до відновлення миру", -  підсумувала заступниця очільника української місії в ОБСЄ.

.Як повідомлялося, у Генштабі ЗСУ прогнозують, що росія упродовж весняно-літнього періоду нарощуватиме кількісні та якісні показники своїх військ, продовжуватиме формувати стратегічні резерви та перекидатиме їх до кордонів України, а також може продовжити проведення прихованої мобілізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-