росія ухвалює дедалі відчайдушніші військові рішення – Британія в ОБСЄ

росія ухвалює дедалі відчайдушніші військові рішення – Британія в ОБСЄ

Укрінформ
Україна переломила хід війни, повернувши частину окупованих територій і визволивши тисячі своїх громадян, натомість росія вдається до дедалі відчайдушніших військових рішень.

Про це заявив старший військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ Ян Стаббс під час Форуму з безпекового співробітництва, передає кореспондент Укрінформу.

Британський представник нагадав про хвилю ракетних ударів, яких росія завдала по Україні, і наголосив, що "росія продовжує використовувати неефективний процес вибору цілей і надає пріоритет уявленій військовій необхідності, а не запобіганню супутньої шкоди, в тому числі загибелі цивільного населення". 

"Ще однією демонстрацією того, що росія ухвалює дедалі більш відчайдушні військові рішення, є супутникові знімки, на яких видно нещодавно створені бойові позиції на дахах кількох із шести корпусів реакторів Запорізької атомної електростанції. Це перша ознака того, що самі реакторні будівлі інтегровані в російську тактичну оборону ЗАЕС – крок, який з високою ймовірністю збільшує ймовірність пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо бойові дії відбуватимуться навколо станції", - заявив Стаббс.

Читайте також: Ігнат назвав кількість ворожих літаків, які обстрілюють Україну з території рф

Також він вказав на те, що хоча росія надає найвищий пріоритет мобілізації оборонної промисловості, вона все ще не в змозі задовольнити свої воєнні потреби. "росія просто не має достатньо боєприпасів для досягнення успіху в наступі, а брак боєприпасів призводить до все більш відкритих внутрішніх розбіжностей, особливо між міністерством оборони росії і Групою Вагнера", - сказав британський дипломат. 

Окремо він вказав на спроби військового керівництва рф "драконівськими ініціативами" підтримувати дисципліну в армії. Зокрема, це стосується утримання військовослужбовців-порушників дисципліни у "зінданах" – ямах, накритих металевою решіткою. 

За його словами, війна проти України призвела до непропорційного впливу на громади в різних регіонах росії. Зокрема, у багатьох східних регіонах рф кількість загиблих на війні відносно до загальної кількості населення "більш ніж у 30 разів перевищує аналогічний показник у москві". Натомість столиця і Санкт-Петербург "відносно не постраждали". 

"Особливо це стосується сімей еліти країни, включно з високопоставленими чиновниками путіна. Це промовистий факт: тисячі простих росіян відправляють на смерть, у той час як путін відгороджує еліту і заможні верстви російського суспільства від справжніх жахів і невдач розв’язаної ним жахливої війни", - зазначив Стаббс.

Читайте також: росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни – Матвійчук в ОБСЄ

Він підкреслив, що від самого початку вторгнення було зрозуміло, що це не було демонстрацією "великої російської військової потужності": "російські воєначальники ввели погано підготовлені, погано оснащені і погано керовані війська, які майже одразу потребували поповнення за рахунок найманців і засуджених. Моральний дух низький, постачання обмежене, а у все більш зневіреного російського керівництва закінчуються ідеї".

Старший військовий радник делегації Великої Британії зауважив, що "Україна переломила хід цієї війни, повернувши собі територію і звільнивши тисячі українських громадян". 

"Україна зробила це завдяки вражаючій хоробрості своїх Збройних сил, стійкості українського народу і величезній міжнародній підтримці. Разом з нашими союзниками і партнерами ми забезпечуємо, щоб Україна перемогла. Надання Україні підтримки, необхідної їй для самозахисту і витіснення росії з суверенної території України, є найшвидшим і єдиним шляхом до справедливого і тривалого миру", - наголосив Стаббс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-