росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни – Матвійчук в ОБСЄ

росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни – Матвійчук в ОБСЄ

Укрінформ
росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни проти України, намагаючись зламати волю українців до опору та окупувати країну.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила українська правозахисниця, голова Центру громадянських свобод і лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук у ході відеовключення на відкритті Додаткової наради ОБСЄ з питань людського виміру (SHDM) у понеділок у Відні.

"Я та інші українські правозахисники працюємо зараз в умовах, коли закон не діє. російські війська зумисно обстрілюють житлові райони, школи, церкви, лікарні, евакуаційні коридори, використовують систему фільтраційних таборів та депортують людей, здійснюють вбивства, тортури, зґвалтування, викрадення та інші злочини проти мирних жителів", - зазначила Матвійчук на початку свого виступу.

Вона поінформувала, що після 24 лютого 2022 року Центр громадянських свобод об’єднався з десятками регіональних організацій в рамках ініціативи "трибунал для путіна": з ціллю "документування кожного епізоду злочинів російських військових у кожному найвіддаленішому районі України".

"Нами задокументовано понад 36 тис. воєнних злочинів. Можна сказати чітко, що росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни. росія намагається зламати волю людей до опору та окупувати Україну, завдаючи невимовного болю мирним жителям. Ми цей біль документуємо", - сказала правозахисниця.

У ході свого виступу Матвійчук також поділилася з присутніми окремими свідченнями людей, які пережили російський полон, зокрема, вагітної жінки, яка зазнала катувань з боку російських військових.

"Коли я задаю собі питання, як така кривава війна з такими величезними масштабами порушень міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права та усіх основних стандартів у сфері прав людини стала можливою у нашому регіоні – то я згадую про те, що російські військові здійснили найбільш тяжкі воєнні злочини в Чечні, Молдові, Грузії, Малі, Сирії, Лівії та інших країнах світу. І вони ніколи не понесли покарання за це. І це результат повної безкарності. росіяни починають думати, що вони можуть робити все, що хочуть", - заявила лауреатка Нобелівської премії миру.

На цьому тлі вона також порушила питання про те, чи можуть люди у 21 ст. у своєму захисті покладатися виключно на правові засоби "чи нам допоможе зброя". За словами Матвійчук, відповідь на це питання "визначає наше спільне майбутнє".

Голова Центру громадянських свобод наголосила, що російська агресивна війна проти України "зачепила вимір цінностей". "Це – не просто війна між двома державами. А це – війна між системами: між системою авторитарного управління та демократичною системою. путін хоче нав’язати усьому світу бачення про те, що демократія та права людини є непотрібними та фальшивими і що з їх допомогою не можна захиститися від війни. Нам треба відповісти на це. Ми повинні показати приклад правосуддя", - зазначила Матвійчук.

За її словами, першим кроком у цьому напрямку має бути створення міжнародного Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та "притягнення до відповідальності путіна, лукашенка та інших винних у злочинах". Крім того, потрібно зміцнювати національні системи "з тим, щоб вони могли з усією ефективністю вести розслідування та переслідування у тисячах кримінальних справ, які вже офіційно зареєстровані".

Також, наголосила Матвійчук, настав час "задуматися про нову архітектуру безпеки в Європі, яка забезпечить безпеку усім державам та їх громадянам, незалежно від участі чи неучасті у воєнних альянсах та потужності їх збройних сил". "І нарешті треба перезапустити Гельсінкський процес, і в його рамках права людини мають врешті-решт отримати пріоритетне місце", - додала українська правозахисниця.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Настав час визнати, що хорошої росії в найближчому майбутньому не буде

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні у понеділок відкрилася дводенна Додаткова нарада з питань людського виміру (SHDM) на тему "Катування та інші серйозні порушення міжнародного гуманітарного права і грубі порушення міжнародного права прав людини", у ході якої велику увагу буде приділено вчиненим в Україні російським злочинам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-