Агресія рф змінила і ставлення НАТО до України, і сам Альянс – Галібаренко

Агресія рф змінила і ставлення НАТО до України, і сам Альянс – Галібаренко

Укрінформ
російська агресія не лише поставила Україну у пріоритети НАТО, а й прискорила зміни в самому Альянсі, на які раніше знадобилися б десятиліття.

Про це заявила голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко на спеціальній події Українського жіночого конгресу, присвяченій дієвій участі жінок у процесах безпеки та оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Галібаренко зазначила, що після початку повномасштабного вторгнення настрої в Брюсселі щодо України змінилися «радикально, на 100 відсотків».

«Коли я тільки починала свою місію тут (у 2021 році – ред.), я відчувала, що все ж таки різниця між членом Альянсу і партнером є очевидною не лише з точки зору того, що ми навіть фізично сидимо окремо від штаб-квартири (НАТО), а й через те, що ти не береш участі у прийнятті рішень і в дискусіях, які відбуваються в Альянсі. Після початку повномасштабного вторгнення ситуація зазнала радикальних змін, і ми, звичайно, опинилися в фокусі, в пріоритеті Альянсу», - сказала дипломат.

Вона додала, що представники України тепер беруть участь в багатьох дискусіях.

«Іноді, правда, не на рівних, але все ж таки це зовсім інша роль, ніж була раніше», - зауважила посол України при НАТО.

Галібаренко також зазначила, що Альянс теж еволюціонує і багато що вивчає з українського досвіду.

«На жаль, ми є таким полігоном для багатьох підходів і концепцій, теорій безпеки, які зараз Альянс бачить на нашому практичному прикладі. Зростання витрат на оборону, посилення східного флангу, вступ Фінляндії і, сподіваюсь, найближчим часом Швеції – це також ті уроки, які Альянс вже виніс з точки зору висновків війни росії проти України», - зазначила дипломат.

Читайте також: Голова Місії при НАТО розповіла, коли Альянс розгляне заявку України на вступ

Водночас, на її думку, це «лише початок». «Усвідомлення неподільності євроатлантичного простору безпеки також прийшло, на жаль, лише в результаті війни. На ті зміни, які відбуваються, раніше Альянсу знадобилися б десятиріччя. Зараз це відбулося за дуже короткий період – трошки більше року», - констатувала посол України.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн НАТО на зустрічі 4 квітня погодили старт розробки багаторічної програми підтримки для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-