Стефанчук розраховує на підтримку Туреччиною членства України в НАТО

Стефанчук розраховує на підтримку Туреччиною членства України в НАТО

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук висловив сподівання на підтримку Туреччиною євроатлантичної перспективи України.

Про це він зазначив під час зустрічі з Головою Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафою Шентопом на теренах Конференції голів парламентів країн ЄС у Празі, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Апарату ВР.

«Я сподіваюся, що Туреччина підтримає прагнення України про вступ до північноатлантичного Альянсу. Для України підтримка з боку парламенту Туреччини є важливою, особливо напередодні саміту НАТО у Вільнюсі», — закликав турецького колегу Стефанчук.

Окремо він подякував Туреччині за лідерство у питанні продовольчої безпеки, зокрема, за внесок в досягнення домовленостей щодо Чорноморської зернової ініціативи, а також її продовження.

Крім того, співрозмовники зупинилися на питанні підтримки української формули миру, і спікер закликав Туреччину взяти під патронат окремі пункти мирної ініціативи України та приєднається до інших.

На зустрічі також ішлося про євроатлантичну інтеграцію України та створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності росії.

Водночас Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафа Шентоп від імені турецького народу і Національної Асамблеї висловив Україні вдячність за солідарність та допомогу під час нещодавніх трагічних подій у Туреччині попри те, що Україна сама перебуває у стані війни.

«Така солідарність по відношенню до нас і вся гуманітарна підтримка високо оцінена турецьким народом і ніколи не буде забута», - сказав Шентоп.

Він також зазначив, що Туреччина рішуче підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах.

«Наша підтримка України у її справедливій боротьбі продовжиться й надалі. Така політика Туреччини — це принципова позиція, якої вона притримується з часу незаконної анексії Криму. Усі наші депутати й урядовці чітко демонструють таку позицію та її підтримку на кожній міжнародній платформі і при кожній нагоді, зокрема, й під час наших зустрічей із російською стороною», — зауважив очільник турецького парламенту.

Він також запевнив українського колегу, що політична, гуманітарна та технічна допомога Україні триватиме і надалі, зокрема, Туреччина надаватиме перевагу проєктам з відновлення, що має велике значення для майбутнього України.

Читайте також: Стефанчук запросив відвідати Україну всіх, хто досі сумнівається в необхідності трибуналу для рф

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з робочим візитом у Чеській Республіці, де Україна вперше взяла участь у Конференції голів парламентів Європейського Союзу.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-