Штати понизили рівень свого представництва в Радбезі ООН під час головування росії – Держдеп

Штати понизили рівень свого представництва в Радбезі ООН під час головування росії – Держдеп

Укрінформ
Стратегія поводження США в Раді Безпеки ООН під час головування росії цього місяця передбачала зміну рівня її участі в засіданнях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico з посиланням на посадовця Держдепу.

«Це означає направлення на деякі засідання дипломатів нижчого рангу замість посла США Лінди Томас-Грінфілд. Ці дипломати потім залишали засідання в ключові моменти», – пояснив посадовець на умовах анонімності.

Також Томас-Ґрінфілд пропустила традиційний сніданок, який росіяни влаштували з нагоди початку свого президентства 3 квітня.

Читайте також: У росії відреагували на невидачу віз її журналістам для роботи в ООН

За словами посадовця, усе це свідчить про необхідність заявленої Вашингтоном мети – зміни структури Організації Об'єднаних Націй.

«Це божевілля, що росія є постійним членом Ради Безпеки після того, як вона грубо порушила Статут ООН, – сказав він. – Це дійсно один із багатьох проявів того, що Рада Безпеки та ООН у цілому потребують реформування».

ООН звикла до дивацтв, абсурду й певної частки лицемірства, зазначає видання, але у квітні «це сягнуло епічних масштабів, оскільки росія перебрала на себе головування в Раді Безпеки ООН на ротаційній основі й використала його для виправдання своєї війни проти України».

Читайте також: У Радбезі ООН у понеділок відбудуться дебати під головуванням лаврова

5 квітня рф провела зустріч членів РБ у форматі Аррія для виправдання викрадення дітей з окупованих територій України.

10 квітня організувала відкриті дебати в Радбезі, аби звинуватити західні країни у постачанні зброї Україні.

У понеділок, 24 квітня міністр закордонних справ росії сергій лавров головуватиме на засіданні РБ, присвяченому захисту принципів Статуту ООН, зокрема запобіганню війнам.

«Вони намагаються нас тролити, – сказав американський посадовець. – Вони обирають теми, що стосуються їхніх найбільш кричущих дій у цій війні, і намагаються перевернути все з ніг на голову. Ми не піддамося на це».

Читайте також: Держдеп відмовився коментувати, чому не всій делегації рф видали візи для відвідання ООН

Видання нагадує, що росія попереднього разу головувала в Раді Безпеки в лютому 2022 року, коли розпочалося її повномасштабне вторгнення в Україну.

Як повідомлялося, у квітні росія головує в Раді Безпеки ООН. Головування в цьому органі щомісяця змінюється почергово між його членами. У травні цю роль виконуватиме Швейцарія, у червні – ОАЕ.

До складу Радбезу входять п'ять постійних членів ООН – США, Велика Британія, Франція, Китай та росія (на місці радянського союзу), які мають право вето, а також 10 країн-членів на ротаційній основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-