Венеційська комісія готує висновок щодо закону про нацменшини - Лубінець

Венеційська комісія готує висновок щодо закону про нацменшини - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зустрівся із Венеційською комісією щодо Закону України "Про національні меншини (спільноти)".

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

Омбудсмен зауважив, що ухвалення цього закону входить до однієї із семи рекомендацій Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС, проте рух до впровадження нормативно-правового акту розпочався задовго до цього.

"Так, перший етап напрацювання закону тривав кілька місяців. Спершу було вивчення проблематики та визначення потреб. До розробки тексту закону було залучене широке коло людей, зокрема наукова та експертна спільнота, представники громадських організацій", - заявив Лубінець.

Читайте також: Стефанішина: Ми бачимо перспективу врегулювання питань щодо угорської нацменшини

За його словами, на другому етапі тривало активне громадське обговорення спільно з представниками нацменшин, яких в Україні налічується близько 130. "Обговорення ініціювали як на всеукраїнському, так і регіональному рівнях. Також проводилися моніторингові візити всією країною, під час яких відвідували місця поселень національних спільнот", - додав він.

Як зазначив Омбудсмен, після громадського обговорення законопроєкт доопрацьовували з врахуванням пропозицій і зауважень.

"Третій етап - обговорення у Верховній Раді України. Це була велика й ґрунтовна робота, результатом якої стало ухвалення закону. За нього проголосували 324 народних депутати. Наразі ми залучені у новому етапі імплементації цього нормативно-правового акту", - заявив Лубінець.

Також Омбудсмен обговорив із Комісією права національних спільнот під час війни, окремі статті цього закону, що стосуються питання особливостями використання мов національних меншин.

Лубінець зауважив, що Офіс омбудсмена працює над тим, щоб права національних спільнот не були звужені. Так, у Секретаріаті уповноваженого призначено представника з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів.

Читайте також: Потреби виділення російської з-поміж інших мов нацменшин у Конституції немає - В’ятрович

"Наприкінці зустрічі подякував експертам і запросив на особисту зустріч в Україну. Наразі Венеційська комісія готує висновок щодо Закону України "Про національні меншини (спільноти) України" та попередньо має презентувати його на початку червня цього року", - заявив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2022 року Верховна Рада України ухвалила в цілому євроінтеграційний Закон №8224 про національні меншини (спільноти) України. Рішення підтримали 324 народні депутати.

Фото в тексті: Дмитро Лубінець, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-