Світ має вимагати вивести російські війська з усієї території України – Дуда

Світ має вимагати вивести російські війська з усієї території України – Дуда

Укрінформ
Лише Україна буде визначати своє майбутнє та умови миру з росією, а світ в цей час має виступати з єдиним закликом до кремля - вивести російські війська з усієї української території.

Як передає Укрінформ, про це заявив президент Польщі Анджей Дуда у своїй емоційній промові перед українцями і поляками в Королівському замку у Варшаві у присутності Президента України Володимира Зеленського.

Польський лідер розпочав свій виступ з відзначення лідерства Володимира Зеленського, назвавши його "героєм вільного світу", та висловив повагу до "великого українського народу який веде героїчну боротьбу за незалежність".

"Україна показала усьому світу що здатна протистояти сусідній потузі, державі набагато більшій, теоретично набагато потужнішій. путін не досяг жодної зі своїх стратегічних цілей, і росія зазнала величезних втрат. Це - величезний успіх української держави, українського суспільства та Збройних Сил України", - заявив Дуда.

Читайте також: Зеленський: Погодили з Польщею важливий оборонний пакет

Поруч з цим, він вказав на те, що до завершення війни ще далеко, й Україна потребує подальшої підтримки та негайних поставок сучасного озброєння.

"Польща була та буде одним з лідерів у цій підтримці... Немає часу чекати. Саме тому ми негайно поставляємо до України танки, БТРи, САУ, а останніми днями також літаки. І ми також даємо приклад іншим державам, а інколи долаємо їх опір щодо поставок озброєння", - зазначив польський президент.

Він додав, що українці зараз борються не лише за свою незалежність, але й за безпеку усієї Європи, а також запевнив, що "підтримка вільної та незалежної країни була, є і буде в нашій країні позаполітичним питанням, незалежно від того, при владі перебувають ліві чи праві".

Читайте також: Президент наполягає на створенні авіаційної коаліції для України

Поруч з цим, Дуда зазначив, що "у багатьох країнах після понад 400 днів війни виникає втома, виснаження та зневіра: "Виникає спокуса, підживлювана російською пропагандою та дезінформацією, за всяку ціну якомога швидше домогтися перемир’я – укладення невигідного для України миру з росією, який, по суті, полягатиме у тому, що росія і надалі займатиме українські окуповані землі".

Він підкреслив, що Польща ніколи не погодиться щодо цього, та наголосив, що лише Україна буде вирішувати, як завершити цю війну.

"Лише Україна має право вирішувати про свій суверенітет та про те, на яких підставах буде проводити мирні переговори. Єдина умова, якої світові лідери повинні вимагати від росії – це повне виведення військ з території України. Повне виведення військ. Поза міжнародно визнані кордони України", - заявив польський лідер.

Читайте також: Польща та Україна працюють над новим договором про добросусідство – Дуда

Він долав, що "ні про які переговори, і рішення над головами українців не може бути й мови".

"Якщо хтось у світі починає зі мною таку розмову, то я відповідаю: а ти був у Бучі, Бородянці та Ірпіні? Не був? То поїдь туди, і скажи людям, чиїх близьких вбивали, катували та ґвалтували, скажи їм прямо в очі, що жертва їх близьких і їх страждання не мали значення, і що все буде як і раніше. І тому я кажу: ні, не може бути так, як колись, і не буде", - заявив Дуда.

Читайте також: Україна не піде на компроміси у питаннях захисту своєї землі - Зеленський

Він ще раз наголосив на тому, що потрібно продовжувати збройно підтримувати Україну без жодних сумнівів.

"Україні сьогодні вкрай необхідна віра усього вільного світу у її перемогу. Ми, поляки, віримо, що Україна захистить себе від російської агресії, і що мільйони її громадян зможуть повернутися до своїх домівок, які ми, Захід, допоможемо відбудувати... Ми віримо у вас та у вашу перемогу!", - наголосив польський президент.

Свою промову він завершив першими рядками з польського та українського державного гімнів.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський разом з дружиною 5 квітня перебуває з офіційним візитом у Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-