Польща працює над гарантіями безпеки для Україна на саміті НАТО – Дуда

Польща працює над гарантіями безпеки для Україна на саміті НАТО – Дуда

Укрінформ
Польща намагається отримати для України додаткові гарантії безпеки на майбутньому саміті НАТО у липні у Вільнюсі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.

"Ми сьогодні намагаємося отримати для України на майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який буде найближчим часом, додаткові гарантії безпеки, які будуть зміцнювати військовий потенціал України, почуття безпеки українського суспільства, але будуть також дуже сильною підтримкою українських воїнів у боротьбі з російським загарбником", - сказав Дуда.

Відео: Офіс Президента

Він підкреслив, що Польща рішуче підтримує членство України в Альянсі. "Сподіваємося, що такі гарантії нам вдасться для України здобути як вступ для майбутнього повного членства України в НАТО, в чому Польща весь час Україну рішуче підтримує", - додав польський президент.

Дуда також наголосив, що Польща підтримує те, щоб Україна стала якнайшвидше повноцінним членом України в Євросоюзі.

Він повідомив, що під час зустрічі із Зеленським обговорювалися питання безпеки та запевнив у продовженні підтримки Польщею України у її боротьбі проти російської агресії. За словами польського лідера, наразі Польща є третьою найбільшою країною, після США та Великої Британії, за обсягами наданої Україні збройної допомоги.

Читайте також: Зеленський: Україна буде безкомпромісною у питанні членства в НАТО

За словами Дуди, частина переговорів стосувалися розвитку економічного співробітництва. Він вказав на те, що наразі Польща є найбільшим економічним партнером України та висловив сподівання, що ця двостороння співпраця отримає подальший розвиток.

Крім того, під час зустрічі було обговорено "складні елементи минулого" між Україною та Польщею та важливі історичні питання, які "дуже часто й сьогодні є раною в багатьох родинах". За словами Дуди, у цій темі між двома лідерами "немає табу".

"Я переконаний, що ми з Президентом проводитимемо тут спокійну, послідовну, добру політику побудови зв’язків між нашими народами, у тому числі й на політиці пам’яті – чесної, надійної пам’яті", - сказав президент Польщі.

Читайте також: Польща передала Україні вже вісім «МіГів» – готує ще шість

Він додав, що зв’язки тому, що зв’язки між польським та українським народами стали тіснішими на тлі драматичної ситуації, у якій опинилися українці через російську агресію, двом державам вдасться "побудувати велике майбутнє".

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський разом з дружиною 5 квітня перебуває з офіційним візитом у Польщі.

Крім зустрічі з Президентом Анджеєм Дудою, плануються також зустрічі з главою польського уряду Матеушем Моравецьким, представниками бізнесу, українцями й поляками в Королівському замку.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-