Польща передала Україні вже вісім «МіГів» – готує ще шість

Польща передала Україні вже вісім «МіГів» – готує ще шість

Оновлено
Укрінформ
Польща вже передала Україні загалом вісім літаків МіГ-29 та готує до передачі шість винищувачів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.

"Чотири МіГ-29 з наших складів та засобів, які знаходилися в нас, були передані в розпорядження Збройних сил України протягом останніх місяців. Ще чотири МіГ-29 додатково передаються в останній час, тобто вже передано вісім. Ми готові, і я говорив про це пану Президенту (Володимиру Зеленському – ред.), передати ще шість, які зараз готуються до цього. Вони могли б бути передані досить швидко" , - відповів Дуда на питання кореспондента Укрінформу про те, скільки літаків Польща вже передала Україні.

Польський президент також повідомив, що країна ще має винищувачі МіГ-29, які були модернізовані за стандартами НАТО і застосовуються в місії НАТО Air Policing. За його словами, ці літаки ще потрібні польській стороні.

Водночас він наголосив, що з надходженням до Польщі нових замовлених раніше літаків, таки як південнокорейських FA-50 та американських F-35, країна може розглянути передачу цих МіГів Україні у майбутньому.

Дуда також відзначив, що для передачі Україні цих МіГ-29, які застосовуються у місії НАТО Air Policing, потрібна згода союзників. "Після модернізації вони мають обладнання, яке було передано зі США. Там є натівський зв'язок. І у зв’язку з цим мають бути дотримані формальності", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Польща завершила передачу перших винищувачів МіГ-29 Україні.

За повідомленнями ЗМІ, Польща та Словаччина загалом планують передати Україні 33 літаки МіГ-29: з них 20 Київ має отримати від Варшави, 13 - від Братислави.

Читайте також: Країни НАТО обговорять надання Україні F-16 – Кулеба

Водночас Польща придбала 48 південнокорейських літаків FA-50. До кінця року в країну мають бути доставлені 12 літаків конфігурації, яка використовується корейськими ВПС.

Міністр оборони Резніков Олексій заявив, що літаки МіГ-29 з Польщі суттєво посилять оборону України, а рішення про надання західних літаків неодмінно буде ухвалене.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-