Олланд про війну рф: На кону набагато більше, ніж просто українська територія

Олланд про війну рф: На кону набагато більше, ніж просто українська територія

Укрінформ
Україна має перемогти та звільнити свої території, оскільки в іншому випадку дії москви можуть заохотити інші країни на зміну кордонів силою.

Як передає Укрінформу, про це заявив в інтерв’ю австрійській газеті Der Standard колишній президент Франції Франсуа Олланд.

"Занадто багато злочинів, занадто багато руйнувань, занадто багато жертв для швидкого завершення конфлікту. путін вважає, що він все ще може відкусити частину української території, вдаючись до мобілізації все більшої кількості призовників – навіть якщо вони демотивовані. Зі свого боку, українці хочуть повернути всю свою територію, включно з Кримом. Тому рішення має бути військовим, перш ніж воно стане дипломатичним. На кону набагато більше, ніж просто українська територія", - сказав Олланд.

Читайте також: Експрезидент Франції Олланд написав книжку про війну в Україні

За його словами, якщо Україна переможе, то "це буде не лише поразкою для путіна".

"Це також буде ознакою того, що авторитарні режими не можуть добитися успіху навіть із застосуванням сили. Це було б важливим досягненням. З іншого боку, якщо путін здобуде хоча б один квадратний кілометр порівняно з довоєнною ситуацією, інші країни будуть думати, що вони теж можуть отримати територіальні здобутки", - заявив колишній французький президент.

На його переконання, путін робить ставку на те, що європейці втомляться допомагати Україні, а у США у 2024 році оберуть іншого президента, а не Джо Байдена.

"Коли я чую, як Дональд Трамп заявляє, що вирішить проблему з путіним упродовж одного дня, я боюся, що він швидко дасть путіну те, що той хоче", - додав Олланд.

Читайте також: Трамп каже, що зможе за добу завершити російську війну проти України

За його словами, проросійське лобі у Франції наразі мовчить, однак можна не сумніватися, що "якщо ситуація в Україні зміниться, крайні праві разом з пацифістами всіх мастей першими скажуть, що не треба постачати Україні зброю і якнайшвидше сідати за стіл переговорів з росіянами".

"Ми повинні підтримувати Україну у військовому плані та водночас не допустити, щоб зброя, яку ми надаємо, і матеріальні засоби, які ми пропонуємо, були використані на російській території. Ми повинні уникати ескалації, але поки українці борються за звільнення своєї країни і відновлення своєї територіальної цілісності, ми стоїмо повністю за ними", - зазначив він.

Читайте також: Демократії стають міцнішими, а автократії втрачають силу - Байден

Під час інтерв’ю Олланд, який разом з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель були посередниками при укладенні Мінських домовленостей, також сказав, що путін є вражаючим брехуном.

"Брехня – звичайна річ у політиці, але у путіна вона досягає вражаючого рівня. Як часто він говорив, що Башар Асад не використовував хімічну зброю? Як часто він стверджував мені, що не має ніякого відношення до українських сепаратистів, хоча він їх озброював? Скільки разів він запевняв мене, що не має жодних стосунків з армією вагнера, хоча її лідер пригожин йому підкоряється?", - заявив Олланд.

Читайте також: росія воює не лише в Україні, вона давно воює з демократією в усьому світі – Зеленський

Як відомо, Франсуа Олланд за час своєї каденції на посаді президента Франції брав участь у спробах врегулювати конфлікт між Україною і росією. У лютому 2015 року він брав участь у переговорах у Мінську разом з тодішнім Президентом України Петром Порошенком, канцлером ФРН Ангелою Меркель російським лідером путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-